“Kur’an’ın aydınlığına doğru” manşetiyle aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, 335. Sayısını yayınladı. Şubat 2019 tarihli dergide “Tesettür ve Yozlaşma” başlıklı geniş bir dosyaya yer veriliyor.
Gündem’de ifsat çabaları karşısında teyakkuzda olmanın önemine dikkat çekiliyor. Başörtüsü aleyhindeki kampanyaların bağlamı değerlendiriliyor, iktidar ve çürüme olgusu tartışılıyor. Bu noktada kötü örnekleri ıslah çabasıyla birlikte güzel örnekleri öne çıkarmak gerektiğine işaret ediliyor.
Derginin büyük bir bölümü dosya konusuna ayrılmış. Hülya Şekerci, “tesettür ve kimlik” meselesini, Şefik Sevim “mahremiyet” konusunu ele alırken Rıdvan Kaya yozlaşma tehdidi karşısında neleri öncelemek gerektiğini yazıyor.
Demet Tezcan ile tesettür, moda, erkek-kadın mahremiyet algısı ve yozlaşma üzerine röportaj yapılırken dergide konu bağlamında bir de soruşturmaya yer veriliyor. Nurcan Büyük, Serdar Bülent Yılmaz, Günay Bulut ve Musa Üzer başörtüsü yasaklarıyla sembolleşen 28 Şubat darbe döneminde, tesettürün kimlik boyutuyla ön plana çıktığı ancak giderek yozlaştığı iddialarını; dindarlık göstergeleriyle ilgili istatistikleri; “yozlaşma” denince siyaset, ekonomi vb. alanlarda görülen yozlaşmanın tesettürdeki bozulma tartışmaları kadar ilgi çekici olmayışının sebeplerini; Müslüman erkeklerin tesettürünü; sosyal medya ve mahremiyet algısını; tüketim kültürü, moda, kadın ve imaj bağlamında yozlaşma meselesini tartışıyorlar.
Esra Çifci Dindar, “başını açan kızlar” projesini nasıl okumak gerektiğini analiz ederken, Yusuf Yargın tesettür algısındaki bozulmayı, Zehra Türkmen ise çürüme karşısında alınabilecek tedbirleri kaleme almış.
Dergide ayrıca Hamza Türkmen’in Kur’an’ın tarihselliği hakkında yazısı var. Kur’an’ın korunmuşluğu, vakiîliği ve evrenselliği hakkında tespitlerde bulunan Türkmen, Kitab-ı Kerim’in tarihin ürünü olmadığını vurguluyor.
Bahadır Kurbanoğlu ise OHAL/KHK mağdurlarının çığlığına ses veriyor. Mağdurların verdiği mücadeleye kayıtsız kalmanın bir Müslüman için söz konusu olamayacağını ortaya koyan Kurbanoğlu, yaşanan dramı da gözler önüne seriyor.
Fırat Taşdemir, İngiliz basınındaki PKK ve PYD algısını analiz ettiği yazısında en çok okunan gazetelerden örneklerle kullanılan retoriğe dikkat çekiyor.
Enes Yıldız’ın yen kitaplardan okuyucuları haberdar ettiği dergide Bünyamin Doğruer’in de bir şiiri yer alıyor.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
haksozdergisi@gmail.com