Haksöz Dergisinden Gezi Parkı Dosyası

Temmuz 2013 tarihli 268. Sayısıyla okurlarının karşısına çıkan Haksöz Dergisi, Gezi Parkı olaylarını etraflıca masaya yatırıyor.

HAKSÖZ-HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Temmuz 2013 tarihli 268. Sayısında Gezi Parkı olaylarını kapağa taşıdı. Konuyu dosya olarak işleyen Haksöz, ayrıca konuyla ilgili bir soruşturmayı okurlarının ilgisine sunuyor.

Gezi Parkı olaylarının Mısır gündemiyle birlikte değerlendirildiği Gündem’in başlığı “Türkiye’den Mısır’a Laik Tahammülsüzlük ve Kaos Stratejisi”

Rıdvan Kaya, laik duyarlılığın yeni bir mevzisi olarak değerlendirdiği Gezi Parkı olaylarını düşündürdükleri ve öğrettikleriyle ele alırken Hamza Türkmen, Mısır’daki kalkışmayla birlikte olayın küresel boyutunu irdeliyor ve konuyu reel siyaset nazarından irdeliyor.

Bahadır Kurbanoğlu, özellikle sosyal paylaşım ağlarındaki aklı karışıklar için bir “kılavuz” olması niyetiyle Gezi Parkı olaylarını analiz ederken yaşananları “Kemalist kalkışma” olarak niteliyor. Kurbanoğlu, bir diğer yazısında meselenin medyada ve kimi köşe yazarlarınca nasıl ele alındığını tartışıyor. Musa Üzer ise “Gezide Kaybolanlar” başlıklı uzun yazısında olayın özellikle içeriden nasıl algılandığını ve eskiden ya da hâlâ “İslami camia” içinde yer aldıkları ifade edilen kişilerin meseleye nasıl yaklaştıklarını, çelişkileri/tutarsızlıkları masaya yatırıyor.

Konuyla ilgili yapılan “Gezi Parkı Olayları: Değişen Gündem, Değişmeyen Saflaşma” başlıklı soruşturmaya cevap veren Abdülhakim Beyazyüz, Ahmet Yıldız, Demet Tezcan, Fırat Toprak, Hüsnü Yazgan, Muharrem Balcı, Sait Şahin ve Şefik Sevim’in yazıları Gezi Parkı olaylarını farklı bakış açılarıyla okura sunuyor.

Guardian’dan yapılan bir çeviride başta Irak olmak üzere İran, Lübnan ve Pakistan’dan “türbe korumak” bahanesiyle Suriyeli muhaliflerle savaşmaya gelen Şii savaşçıların Suriye’de mezhep savaşını nasıl körüklediğini ortaya koyarken Suriye direnişine ilişkin Thomas Pierret ile yapılan çeviri-röportajda çarpıcı tespitler yer alıyor. Afganistan’da NATO’ya karşı savaşan Taliban’ın son siyasi kazanımları ise Murat Özer tarafından tahlil ediliyor.

Sezai Arıcıoğlu’nun bir denemesi, Bünyamin Doğruer’in de bir şiiri kültür-sanat sayfalarındaki yerlerini alırken Cemal Şakar’ın “Mürekkep” adlı öykü kitabı da Ali Emre’nin kaleminden okuyucu için değerlendiriliyor.

-----------

İRTİBAT: 0212 524 10 28 haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin TIKLAYIN...

 

 

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı