Haksöz Dergisi 249. Sayısı (Aralık 2011)

Haksöz Dergisi 249. sayısı çıktı. Aralık 2011 tarihli sayısında Haksöz, Dersim ve Suriye tartışmalarını öne çıkardı.

1991’den bu yana “Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Aralık 2011 tarihli 249. sayısında “Kemalist Rejimle Hesaplaşmadan Dersim Vahşetiyle Hesaplaşmak Mümkün mü?” sorusunu kapağa taşıdı.

Dersim tartışmalarının değinildiği Gündem yazısında Dersim’le yetinmeyip Cumhuriyet döneminin kanlı tarihi ve Kemalist zulüm tarihiyle hesaplaşmanın önemine dikkat çekiliyor. Tartışmaların arka planını uzun bir analiz yazısıyla irdeleyen Bahadır Kurbanoğlu, Dersim harekâtlarının ulusalcı barbarlığın “medenileştirme” projesi olduğunu dikkat çekiyor. Tartışmaların farklı yönlerine ışık tutan Kurbanoğlu, konuyu, dönemin şartları, Atatürk faktörü, sol ve sağ-muhafazakâr yaklaşımlar, arşivler, CHP ve Kemalistler, raporlar, kanunlar, tanıklıklar vb. başlıklar altında irdeliyor.

Dergide Suriye konusu bu ay da önemli bir alan kaplıyor. Musa Üzer, Türkiyeli Müslümanların yaklaşımlarıyla ilgili tezleri değerlendiriyor. Konuyu, ümmet bilinci, komplo teorileri, emperyalizm faktörü, medya ve İran merkezli bakış açısından irdeleyen Üzer, “Suriyeli kardeşlerimiz ne kadar umurumuzda?” diye soruyor. Bülent Şahin Erdeğer ise Şah dönemi ve devrim sonrası İran’dan bugüne Suriye-İran ilişkilerini ele aldığı yazısında pragmatizmin ilkelerle savaşına dikkat çekiyor. Basil Kudat imzalı çeviri yazı ise Özgür Suriye Ordusu’na mercek tutuyor.

Van-Erciş’te yaşanan depremden hemen sonra deprem bölgesinde bulunan ve günlerce arama-kurtarma çalışmalarına katılan Murat Koç, deprem izlenimlerini dergi okuyucularıyla paylaşıyor. Mehmet Ballı ise tabii afetlerin ilahi bir ceza mı yoksa doğanın bir isyanı mı olduğu sorusuna cevap arıyor.

Bedelli askerlik yasası ve vicdani ret gündemini kaleme alan Haşim Ay, konuyla ilgili Müslümanların nasıl bir tutum sahibi olmaları gerektiğini tartışıyor. Güney Uzun, “İslami site” üzerinden zengin gettolaşması, kent ideolojisi ve sermaye-iktidar ilişkilerine ayna tutuyor.

Libya’da Kaddafi sonrası mevcut durumu analiz eden Lokman Doğmuş, komplo teorilerinin bir bir çöktüğüne dikkat çekerken Amani Macid, Tunus ve Mısır’daki seçim sürecinde İhvan’ın tutumunu ele alıyor.

Asım Öz, bu sayıda Nihat Uzun’un yeni çıkan kitabı dolayısıyla kendisiyle Hicrî II. Asırda siyaset-tefsir ilişkisi üzerine bir röportaj yapmış. Ulema-iktidar ilişkisi ve ideolojik tefsirin de konuşulduğu röportajda ilk dönem tefsir anlayışıyla ilgili ipuçları edinmek mümkün.

Dergide Fevzi Zülaloğlu’nun deneme tadındaki Kur’an çalışmasının yanı sıra Ali Değirmenci’nin İslam tarihinden bir portre çalışmasına yer verilmiş. Değirmenci, Hz. Fatıma’yı anlatıyor.

ABD, Fransa ve Türkiye’deki laiklik modellerini inceleyen Ahmet T. Kuru’nun “Pasif ve Dışlayıcı Laiklik” kitabının Münevver Sofuoğlu tarafından eleştirel değerlendirmeye tabi tutulduğu dergide Süleyman Ceran da “Anadolu Kartalları” filmi üzerinden başta Havva Kuvvetleri olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinin sinema üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

Son olarak Bünyamin Doğruer’in bir denemesinin yer aldığı derginin arka kapağı Suriye intifadasıyla ilgili bir çalışmaya ayrılmış.

İrtibat:  0212 524 10 28 / 534 58 08

HAKSÖZ-HABER

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin TIKLAYIN...

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı
Haksöz Dergisi "Siyonist barbarlığa karşı küresel intifada" manşetiyle çıktı!