HAKSÖZ HABER
Ahmet Güneştekin'in "Hafıza Odası" sergisi (DTSO) Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde Diyarbakır 'Keçi Burcu'nda siyasiler, iş insanları ve gazetecilerin katılımıyla açıldı.
Sergi boyunca paylaşılan görseller ise katılımcıların ikiyüzlü tavırlarını dışa vurunca sergi, Türkiye gündeminde üst sıralara çıktı.
“Kayıp Alfabe”, “Analar Duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza Tepesi”, “Çürüme” ve “5 No’lu Koridor” başlıklı eserlerin yer aldığı “Hafıza Odası” sergisinin açılışına birçok siyasi ve iş insanı katıldı.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eşi Dilek İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Yaşar Kemal’ın eşi Ayşe Semiha Baban ve Türkan Elçi, birçok siyasi parti temsilcisi ile sivil toplum kuruluşlarının başkanları, iş ve sanat dünyasından farklı isimler bu etkinlikte adeta boy gösterdi.
Sergide yer alan “Kayıp Alfabe” adlı çalışmada faili meçhul cinayetlere kurban giden ya da gözaltında kaybedilen yaklaşık 700 kişinin isimlerinin bulunduğu sokak, park, meydan tabelaları yer alırken, “Yoktunuz” adlı çalışmada ise bölgedeki PKK/YPG’nin kazdığı hendek ile kurduğu barikatlara müdahele eden emniyetin operasyonlarından sonra buradan çıkarılan molozlar ile yapılan çalışmalar yer aldı.
PKK/YPG tarafından katledilen hiçbir ismin anılmadığı sergi elbette birçok yönüyle önemliydi! Ancak ‘Hafıza Odası’nda asıl sergi ikiyüzlülüğün boy göstermesiydi.
Sergide bir zamanlar ve belki de halen Kürtçe’ ye hakaretler eden, Kürtleri yok sayan, bölge gerçeklerinden uzak, PKK’ya eleştiri getiremeyen ancak Kürtlerin acılarını ve haklarını savunduklarını iddia eden birçok isim konuşmaları ve paylaşımları ile gündemi meşgul etmeyi bir kültür macerası olarak lanse etti.
Ahmet Güneştekin'in ‘Hafıza Odası’ sergisini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ziyaret edince sergi Türkiye’nin gündemine daha çok girdi.
Ancak FOX TV haber sunucusu İsmail Küçükkaya, Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök ile gazeteci İsmail Saymaz’ın Diyarbakır’da ‘Kardeş Türküler’ eşliğinde halay çektiği görüntüleri paylaşması, sergiyi ve sergide yaşananları Türkiye gündeminin daha çok merkezine soktu.
(Özel)/ Diyarbakır/
— Ismail Kucukkaya (@KucukkayaIsmail) October 18, 2021
Bu görüntü çok konuşulur. Diyarbakır’da @AhmetGunestekin sergisinde Ertuğrul Özkök ve İsmail Saymaz Kardeş Türküler sahnede iken halay çekti. (İsmail Küçükkaya kamerasından) #SorunlarlaYüzleşelim pic.twitter.com/wVy8CDwysC
İsmail Küçükkaya paylaşımına, “Bu görüntü çok konuşulur. Diyarbakır’da Ahmet Güneştekin’in sergisinde Ertuğrul Özkök ve İsmail Saymaz Kardeş Türküler sahnede iken halay çekti” notunu eklerken birçok sosyal medya kullanıcısı, “Böyle acıları anlatmayı amaçlayan bir etkinlikte neden halay çekildiğini?” sordu.
Yine ayrıca sergide Roboski katliamının temsil edildiği tabutların önünde ‘adeta mankenlerin fotoğraf çektirme yarışı gerçekleşirken’ sosyal medyada, “Ne tuhaf, ne acıklı, ne gülünç bir kare. Gecenin de özeti. Tabutlar üzerinde moda çekimi.” eleştirileri yapıldı.
Özellikle sol ve seküler isimlerin katılım gösterdiği sergiyi Türkiye gündemine dahil eden olay ise, sergi sonrası bir araya gelip halay çeken sözde gazeteciler İsmail Saymaz ve Ertuğrul Özkök’in halay çektikleri videoyu İsmail Küçükkaya’nın sosyal medyada paylaşması oldu.
Paylaşılan videonun ardından sürgünde yaşamını yitiren Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya Hayaloğlu sosyal medya hesabından Ahmet Güneştekin’in sergisinin ismine atfen önemli bir hatırlatmada bulunarak, sergiye katılım gösterenlerin ikiyüzlülüklerine dikkat çekti.
Özellikle ‘Kürtçe albüm çıkaracağım' diyen Ahmet Kaya'ya manşetten hakaret edip, linç edilmesine destek veren Ertuğrul Özkök, Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekince, Gülten Kaya Hayaloğlu, “Bu başlıkların sahipleri ile utanç fotoğrafları çektiren; Ahmet Güneştekin! ‘Hafıza’ silinmez!” diye yazarken aşağıdaki görseli paylaştı.