Güneydoğuda Barışa Destek Yüzde 90

Güneydoğu Anadolu’dan sorumlu olan âkil insanlar, dün Diyarbakır’da toplantı ve görüşmeler yaptı.

Bahar Kılıçgedik'in haberi:

Barış süreci kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yapacak olan âkil insanlar heyeti, ilk toplantısını dün Diyarbakır’da gerçekleştirdi. Heyet üyeleri, amaçlarının bölgedeki siyasi parti, STK temsilcileri ve farklı kesimlerden insanlarla görüşüp onların önerilerini almak olduğunu söyledi. Güneydoğu heyetinin başkanı Yılmaz Ensarioğlu, yaptığı açıklamada, bölgenin yüzde 90 oranında çözüm sürecini desteklediğini belirtti. Ensarioğlu, “Çözümü, barışı en çok isteyenler, Kürtler başta olmak üzere burada yaşayan insanlardır” dedi.

Yılmaz Ensaroğlu ile üyeler KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Mazlum Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Avukat Kezban Hatemi, eski milletvekili Mehmet Emin Ekmen, gazeteci Etyen Mahçupyan ve Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem’in katıldığı toplantıda heyet yol haritasını açıkladı.

Heyet olarak amaçlarının Kürtler başta olmak üzere bölgenin taleplerini dinleyip, derledikten sonra diğer komisyonlara, hükümete ve kamuoyuna iletmek olduğunu söyleyen Ensarioğlu, “Esas ağırlık vereceğimiz husus bölge halkının taleplerinin kamuoyuna iletilmesidir. Bölgenin sesini duyurmasını istiyoruz” dedi.

Güneydoğu’nun önemi

Ensarioğlu, şöyle devam etti: “Bölgenin hem kendi içinde hem de Türkiye’yle serinkanlı ilişki kurması derdindeyiz. Birlikte yaşamanın koşullarını, zeminini burada yaşayan insanlarla belirlemek istiyoruz. Sadece bizim değil bütün Türkiye’nin gözü Güneydoğu’da. Türkiye’nin barışa dair, çözüme dair düşüncelerini belirleyecek bir noktadır Güneydoğu Anadolu. Özel bir mail adresi oluşturduk. İnsanlardan her türlü görüş ve düşüncelerini bu adrese atmalarını isteyeceğiz. Bu adreste toplanan görüş ve önerileri de komisyon yönetimi ve bize eşlik eden arkadaşlar değerlendirecek. Her şehir ziyaretinden sonra görüş ve talepler raporlara dönüştürülmeye çalışılacak.”

Kezban Hatemi ise kendilerine çözüm sürecine ilişkin farklı kesimlerden görüş ve önerilerin geldiğini söyledi. Hatemi, “Bu bizi çok heyecanlandırdı. Bu ülkede artık herkes çözüm arıyor” dedi.

Siyaset değişiyor

İlk defa Türkiye’de çatışan tarafların âkil insanlardan deskek istediği bir süreç yaşandığını söyleyen Mazlum Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise “Bu devlet açısından da bir ilk. Türkiye’de bundan sonra siyaset yapma tarzının değiştiğinin göstergesidir” diye konuştu.

KESK Başkanı Lami Özgen ise şu ifadeleri kullandı: “Biz de bu bölgenin komisyonu olarak kendi misyonumuzun farkındayız.” “Güneydoğu’da olmak kolay mı zor mu? Beklentileri nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna karşı Etyen Mahçupyan, “Savaş Güneydoğu’ya bir örtü gibi geldi, üstünü örttü. Güneydoğu diğer bölgelerden çok farklı bir yer. Yoğunlaşan ses de Güneydoğu’da bir entelektüel siyasileşmeyi yarattı. Çok daha derinlikli analizlere sahipler” dedi.

Heyetin yol haritası

Heyet, toplantı ve görüşmeler, yuvarlak masa toplantıları, forumlar, panel ve konferanslar yoluyla başta siyasi partiler, siyasi hareketler, STK’lar, dinî cemaatler, kanaat önderleri ve hakem rolü biçilmiş olan saygın kişiler olmak üzere bölgedeki her kesime ulaşmayı hedefliyor. Heyet, bu kapsamda Murat İzol ve Ceylan Önkol’un ailesini ziyaret etti. Gerilla ve asker aileleri ile de görüşen heyet, BDP ve HÜDAPAR’ı da ziyaret edecek. Heyet 13 nisana kadar Diyarbakır’da görüşme ve temaslarda bulunacak. Diğer kentlerdeki görüşmelerin ardından tekrar Diyarbakır’a gelecek olan heyet, burada STK’larla toplantı yaptıktan sonra rapor hazırlayacak.

CEYLAN’IN AİLESİYLE GÖRÜŞTÜLER

Âkil insanlar heyetinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi Komisyonu, 2009 yılında Diyarbakır Lice’nin Şenlik Köyü’nde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un annesi ve babasıyla da görüştü.

TARAF

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı