Çözüm Süreci'nde yatırımcıların sıraya girdiği, organize sanayi bölgelerinde doluluğun yüzde 100'e ulaştığı, yeni bölgeler ve ilave etaplar kurulması için hazırlıkların sürdürüldüğü Güneydoğu Anadolu'daki ekonomik gelişme, PKK'nın saldırıları nedeniyle âdeta durdu.
Süreci akamete uğratmaya yönelik PKK saldırlarının bölge ile ticaret yapanları da tedirgin ettiğini belirten iş adamları, bölgede hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşamamaktan endişe duyuyor.
"Saldırılar Ekonomiyi Olumsuz Etkiledi"
Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine, PKK saldırılarının ekonomiyi son derece olumsuz etkilediğini söyledi.
Diyarbakır ve bölgesine yıllardır önemli teşvikler verilmesine rağmen PKK olayları sebebiyle yatırımcının bölgeye gelmek istemediğini ifade eden Çıkmaz: "Çözüm Süreci ile ekonomide yaşanan hareketlilik, terör saldırılarıyla yavaşladı. Terör saldırıları yatırım, ihracat ve ekonomiyi olumsuz etkiledi." dedi.
"Bölgeye Mal Satanlar Tedirgin"
Barış ortamında insanların refaha kavuşacağını, huzurla yaşayacağını ve bölgeye yatırım yapacağını dile getiren Çıkmaz, şunları kaydetti:
"Şu an bölgeye mal satanlar tedirgin. Zaten yıllardır sermaye batıya gidiyordu. Çözüm Süreci ile sermaye göçü durmuş gibiydi. Turist bölgeye geliyordu, turizm canlanmıştı. Bu da ticarete, esnafa katkı sağlıyordu. Halk gülüyor, para kazanıyordu. Silahların susturulması hâlinde, barış ortamında bölgede neler yapılabileceğini herkes kısmen gördü.".
“Esnaf Kepenk Kapatacağına, Kepenk Kapattıranlarla Mücadele Etmeli”
Çıkmaz, PKK ile mücadelede bölge halkının önemli rol oynayabileceğine dikkati çekerek: "Esnaf kepenk kapatıyor. Esnaf kepenk kapatacağına kepenk kapattıranlarla mücadele etmeli." şeklinde konuştu.
"İhracatta Yüzde 25'lik Daralma"
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, son haftalarda yaşanan PKK saldırıları sebebiyle ihracat hedefine ulaşılamayacağını söyledi.
Sayar, üretim ve fabrika sayısı arttıkça doğal olarak ihracatta da artış görüldüğüne dikkati çekerek: "Çözüm Süreci'nde bölge, Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat artışı gerçekleştirdi. İhracat hedefi Çözüm Süreci doğrultusunda belirlendi." diye konuştu.
Sayar, şunları kaydetti:
"Sürecin bu şekilde ölüm, çatışma ve gerilimle devam etmesi durumunda başta bölge olmak üzere tüm ülke ekonomisi mâlesef bundan etkilenecek ve hedeflere de ulaşılamayacak. Diyarbakır, mevcut teşvik sistemi içerisinde en avantajlı bölgede ancak buna rağmen gereken payı henüz alamadı. Aslında bölgenin en büyük teşvik paketi çatışma ortamının son bulması, huzur ve barışın sağlanmasıdır. Bunlar sağlanmadan siz ne kadar avantajlı seçenekler sunarsanız sunun rakamlar gösteriyor ki yeterli ilerleme katedemiyoruz.".
"Batı'ya Sermaye Göçü Başladı"
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Çözüm Süreci'ne kadar bölgede tahribatların yaşandığını, esnafın olaylardan olumsuz etkilendiğini dile getirerek, süreç ile sağlanan huzurun son haftalardaki çatışmalı ortamla yerini tedirginliğe bıraktığını söyledi.
Ebedinoğlu: "Olaylar sebebiyle batıya sermaye göçü başladı. Yeni iş yeri açmayı planlayanlar projelerini askıya aldı çünkü sermaye ve kredi kullanma konusunda kaygı duyuyorlar ve risk almak istemiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
"HDP'den Siyasette Yapıcı Rol Almasını İstiyoruz"
Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Çözüm Süreci'nde diğer bölgelerden çok sayıda yatırımcının Güneydoğu'da yatırım yapmak için yer aradığını dile getirerek "Çözüm Süreci'nde bölgede yatırım için yer aranırken şimdi ne yerli ne yabancı yatırımcı görüyoruz. Bu da çatışmalı ortamın sonucudur." dedi.
"AK Parti, Çözüm Süreci'ni başlatsın ve tamamlasın istiyorlar. Tek başına olmaz. Sen destek vermezsen bu süreç tamamlanamaz. HDP'den siyasette yapıcı rol almasını istiyoruz." diyen Özkılıç, bu konuda Meclis'teki partilere büyük görev düştüğünü sözlerine ekledi.