Güney Tirol İtalya'dan Ayrılmak İstiyor

İtalya'nın kuzeyindeki özerk bölge Güney Tirol bağımsız olmak istiyor.

İtalyanların "Trentino-Alto Adige", Avusturyalıların "Südtirol" olarak adlandırdığı Güney Tirol bölgesinde halk, İskoçya'da 18 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumuna kilitlendi. Nüfusun yüzde 70'i Almanlardan oluşan Güney Tirollüler, İtalya'dan ayrılarak bağımsız bir devlet olmak veya anavatan Avusturya ile yeniden birleşmek istiyor.

Güney Tirol'ün İtalya'dan ayrılmasını savunan Özgür Güney Tirol Partisi lideri Eva Klotz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerinin İtalyan olmadığını, İtalya'nın işgalci güç olduğunu ve bu yüzden kendilerini yönetme hakkı bulunmadığını söyledi.

Klotz, geçen yıl bağlayıcılığı olmayan bir anket yaptıklarını ve 60 bin kişinin katıldığı anketten bağımsızlığa yüzde 90 oranında destek çıktığını kaydetti. Araştırmaların halkın üçte ikisinin bağımsızlıktan yana olduğunu gösterdiğini belirten Klotz, "Öncelikle biz İtalya'dan ayrılmak istiyoruz. Bu amacımıza insanların kendi kendilerini yönetme haklarını kullanmasıyla ulaşabiliriz. Güney Tirol'de halka demokratik referandumda 'bağımsız bir ülke mi olmak istiyorsunuz yoksa Avusturya ile yeniden birleşmek mi istiyorsunuz' diye sorulmalıdır. Buna siyasi partiler değil, seçmenler karar vermelidir" dedi.

 "Güney Tirol, İtalya değildir ve asla olmayacak" 

Neden bağımsız olmak istedikleri sorusuna "Güney Tirol İtalya değildi, değildir ve asla olmayacak" şeklinde cevap veren Klotz, "Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra topraklarımız İtalya tarafından işgal edildi. O zaman nüfusun yüzde 90'ı Almanca, yüzde 1'i İtalyanca konuşuyordu. Bugün halkın yüzde 70'i Almanca konuşuyor. İtalya halen özerk olmamıza rağmen Güney Tirollüleri asimile etmeye çalışıyor. Güney Tirol yerine Alto Adige diye uyduruk bir ismi ve Bozen gibi Mussolini ürünü faşist sembolleri dayatıyor" diye konuştu.

Kendilerini Alman kültürüne ait Tirollüler olarak gördüklerini ifade eden Klotz, Güney Tirol'de iktidardaki Güney Tirol Halk Partisi'nin vatansever görünerek seçmenleri kandırdığını ileri sürdü. Klotz, halkın yarısından fazlasının İtalya'dan kurtulmak istediğini savundu.

 "Bağımsızlık yolunda ilerlemeye devam edeceğiz" 

Klotz, İskoçya'daki bağımsızlık referandumunun "halkın kendi kendini yönetmesinin mümkün olduğunu göstereceğini" dile getirdi. Avrupa'nın sonunda yeniden düşünmeye başlayacağını umut ettiklerini ifade eden Klotz, "Gelecek, yanlış devletlerle yaşayan halkların ve kendi devletlerini anavatan ile yeniden birleştirenlere ait olacak" ifadesini kullandı.

İskoçya referandumunu yakından izlediklerini belirten Klotz, "Biz bağımsızlık yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Eminim ki çok fazla insan da bizimle birlikte hareket edecek ve iktidar partisinin başka seçeneği kalmayacak" şeklinde konuştu.

 Güney Tirol sorunu 

Avusturya'nın Tirol eyaleti, Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan anlaşmayla ikiye bölündü ve bugün Güney Tirol olarak bilinen bölge İtalya'nın egemenliği altına girdi. İtalya'nın faşist lideri Mussolini döneminde bölge halkı zorla İtalyanlaştırılmaya çalışıldı. Bu kapsamda bölgeye İtalyan nüfusu taşındı, okullarda ve kamu hizmetlerinde Almanca konuşulması yasaklandı, yer ve insan isimleri değiştirildi.

Asimilasyon politikalarına karşı yürütülen uzun mücadeleler ve ayaklanmalar sonucu bölge, özerk bir yapıya kavuştu. Nüfusunun yaklaşık yüzde 70'i Almanca konuşan Güney Tirol, 1992 yılından bu yana özerk bölge olarak yönetiliyor.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu