Güney Sudan'da Kıtlık Kapıda

Güney Sudan'da çatışan taraflar arasındaki barış görüşmelerinden sonuç alınamazken, ülkedeki saldırılar ve insanlık dramı giderek büyüyor, tarım alanlarının zarar görmesinden dolayı ülkede kıtlık tehlikesinin baş gösterebileceği belirtiliyor.

Güney Sudan'da barış görüşmelerinde herhangi bir sonuç alınmazken insanlık dramı da büyüyor. En az iki milyon kişinin yer değiştirdiği ülkede tarım alanlarının zarar görmesi sonucu kıtlık olabileceği belirtiliyor.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, Güney Sudan'da hükümet güçleri ile Riek Machar yanlısı silahlı gruplar arasında meydana gelen ihlallerin soruşturulması amacıyla komisyon kurulduğunu açıkladı.

Zuma, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Güney Sudan'daki ihlallerin iç yüzünü araştırmak için komisyon kuruldu. Eski Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo başkanlığındaki 5 kişilik komisyon, Afrika İnsan Hakları Mahkemesi'nden bir hakim, Afrika Birliği İnsan Hakları ve Sivil Toplum komiseri ve ayrımcılık karşıtı aktivistlerden oluşuyor" dedi.

Komisyonu Afrika Birliği'nin finanse edeceğini belirten Zuma, 50 kişilik teknik ekibin de komisyona görevi sırasında yardımcı olacağını kaydetti.

Zuma, komisyonun ne zaman göreve başlayacağı hakkında bilgi vermedi.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık'ta, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı başarısız darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlısı silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de göç etmek zorunda kalmıştı.

(Dünya Bülteni)

 

Sudan Haberleri

Güney Sudan'daki kolera sebebiyle 60 kişi hayatını kaybetti
Sudan'ın başkenti Hartum'da HDK'nin topçu saldırısında 65 kişi öldü
Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetlerinin saldırısında 9 kişi öldü
Kolombiya, HDK saflarında savaşan vatandaşları için Sudan'dan özür diledi
Sudan'da kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'i geçti