Güney Sudan'a 4 Bin BM Askeri Gidecek

BM Güvenlik Konseyi, Güney Sudan hükümetinin itirazına rağmen ülkeye 4 bin personeli daha gönderme kararı aldı.

BM Güvenlik Konseyi, iç savaş yaşanan Güney Sudan'a öncekine göre daha geniş yetkilerle donatılmış 4 bin yeni barış gücü personeli göndermeyi içeren karar tasarısını kabul etti.

Konseyde yapılan oylamada 11 üye tasarının lehinde oy kullanırken Rusya, Çin, Venezuela ve Mısır çekimser oy verdi. Tasarı 9 oy sınırını geçtiği için oy çokluğuyla kabul edildi.

ABD tarafından hazırlanan tasarıda, Güney Sudan'a 4 bin yeni barış gücü askeri görevlendirilmesi yer alıyordu. Bu askerlerin de gönderilmesiyle ülkedeki barış gücü personeli sayısı yaklaşık 17 bine ulaşacak.

Kararda, barış gücü askerlerine öncekine göre daha fazla yetkiler de tanınarak birliklerin BM personeli ve kuruluşları ile sivilleri korumak için gerekli tüm önlemleri alması kabul edildi.

Güney Sudan'dan yapılan açıklamada, BMGK kararının tanınmayacağı, bu kararın ülkeyi sömürgeleştirme potansiyeli taşıdığı belirtilmişti.

Son dönemde BM yerleşkelerine sığınan sivillere yönelik saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, BM Güney Sudan Misyonu (UNMISS), sivilleri korumada başarısız olması nedeniyle eleştirilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve konseyin batılı ülkelerinin Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması talebi ise bazı ülkelerin veto etme ihtimali nedeniyle karar tasarısında yer almadı ancak yeni barış gücü askerlerinin göreve başlamalarının engellenmesi halinde silah ambargosu uygulanabileceği uyarısı yapıldı.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucunda, 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında antlaşmaya varılmıştı. Antlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Sudan Haberleri

Sudan'da kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'i geçti
Sudan'ın El-Cezire eyaletinde 343 bin kişi yerinden edildi
Sudan'da HDK milislerinin kuşattığı kentte ölü sayısı 450'yi aştı
Sudan'ın HDK kuşatmasındaki Cezira eyaletinde hayatını kaybedenlerin sayısı 450'ye ulaştı
BM: Sudan kabusun içinde sıkışıp kalmış durumda