Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner'in emriyle gerçekleştirildiği ileri sürülen ve 2007 yılında İsrail'den alınan dinleme cihazlarıyla yurtiçinde usulsüz dinlemeler yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, cihazlar İsrail'den geldikten sonra Türk yetkililer kabul testlerini yaptı. Söz konusu denemeler sırasında ilginç bir olay yaşandı. Cihazların kapasitesini test etmek için, il dışındaki bir askerî personele ait cep telefonu da deneme amacıyla dinlendi. Genelkurmay'ın isteğiyle, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından cihazların alımı için çıkılan ihalede Almanya ve İsrail yarıştı. Her iki ülkenin sattığı dinleme cihazlarının yazılımı da aynı Ukraynalı bir profesöre ait. Buna rağmen Türkiye alım için İsrail'i seçti ve bu ülkeye ait Verint isimli firmaya 8 milyon dolar ödeme yaptı.
Sinyal analizi ismiyle yürütülen proje, daha sonra cihazların kullanım amacının ortaya çıkabileceği ve güvenlik zaafiyeti yaratabileceği endişesiyle asker kanadının isteğiyle 'kanarya' ismini aldı. Yani projenin adı değiştirildi. Genelkurmay Başkanlığı, söz konusu cihazların teröristleri dinlemek için Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin (SSİK) 30 Mart 2007 tarihli toplantısından çıkan kararla alındığını belirtmişti. SSİK'in 2007'deki bu toplantısının ardından basına yapılan açıklamada söz konusu alımla ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Gizlilik nedeniyle, projenin basına duyurulmadığı hem Genelkurmay hem de SSM tarafında çok az kişinin süreçten haberdar olduğu belirtildi. Söz konusu toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan'a, cihazların sınıra yerleştirileceği ve bu şekilde teröristlerin konuşmalarının rahatlıkla dinlenebileceği yönünde sunum yapıldığı da öğrenildi.
ALMANYA DEĞİL, İSRAİL TERCİH EDİLDİ
Şu anda Genelkurmay 2. Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral Aslan Güner'in İsrail'den alınan cihazlarla yurtiçinde birçok tanınmış ismi usulsüz şekilde dinlettiği iddialarının ardından Genelkurmay da idari soruşturma başlatmıştı. Daha sonra yapılan açıklamada cihazların alımlarıyla ilgili iddiaların araştırıldığı, baştan itibaren tüm işlemlerin mevcut yasal mevzuata ve bu konudaki usullere uygun yapıldığı, bütün evrakların mevcut olduğunun tespit edildiği dile getirildi. Usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili ismi geçen Aslan Güner'le ilgili olarak ise "iddialarda adı geçen generalin bu süreçte karargah görevinden kıta görevine atandığı ve 14 Ağustos 2007'de Genelkurmay Karargâhı'ndan ayrıldığı" kaydedildi. Dinleme cihazlarını taşıdığı iddia edilen 06 AD 6382 plakalı aracın ise çok farklı maksatlar için kullanılan bir resmi araç olduğu ve iddia edilen konularla uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığı öne sürüldü.
İsrail'de gelen dinleme cihazlarının 2008'de kabullerinin yapılmasının ardından, söz konusu tesisat kullanılmaya başlandı. Medyaya yansıyan iddialar, cihazlarla yurtiçinde dinleme yapıldığı yönündeyken Genelkurmay Başkanlığı dinlemenin Türkiye dışındaki teröristlerle sınırlı olduğunu savunuyor.
EMRE SONCAN / ZAMAN