Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uluslararası toplumun Suriye'deki insanlık trajedisine karşı duyarlılığının gittikçe azaldığını belirterek, "Suriye'de yaşanan bu insanlık faciasına, felaketine karşı herkes daha duyarlı hale gelsin" dedi.
Gül, Suriye ile aralarında bir çıkar çatışması ya da husumet olmadığını, sorunun yaşanan insanlık felaketi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Türkiye ve Suriye arasında bir askeri tırmanış ihtimali ve riski olup olmadığı' sorusuna ise Gül, 'Türkiye ile Suriye arasında herhangi bir ikili mesele, husumet ve çıkar çatışması bulunmadığı' şeklinde cevap verdi. Ama Suriye'de olup bitenlerin bir insanlık olayı olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
“Rejimin Meşruiyeti Kalmadı”
“Eğer bir ülke kendi halkının meşru taleplerine karşı düzenli ordusunu, silahlı kuvvetlerini kullanır ve meşru talepleri bastırmak için karadan ve havadan halkını ve şehirlerini bombalarsa o rejimin meşruiyeti kalmaz. Dolayısıyla biz böyle bir duyarlılıkla Suriye'ye karşı yeni politikamızı yürütüyoruz. Ümit ederiz ki bütün dünya da bu konuda daha duyarlı hale gelir. Burada şunu da ifade etmek isterim ki geçen sene daha duyarlı olduğunu gördüğüm birçok önemli ülke bu sene o kadar çok duyarlılıklarını göstermiyorlar. O bakımdan bütün uluslararası camiaya da burada seslenmek isterim ki Suriye'de yaşanan bu insanlık faciasına, felaketine karşı herkes daha duyarlı hale gelsin.”
Annan Planı Son Şanstı
Annan Planı'nın son bir şans olduğunu ancak bunun değerlendirilmediğini belirten Gül, Türkiye Cumhurbaşkanı olarak bütün uluslararası camiaya, “Bu son fırsattır. Herkes üzerine düşeni yapmalı ve herkes bu planın tam uygulanmasını sağlamalı” çağrısını yaptığını hatırlattı. Gül, “O günden bugüne ölü sayılarının daha arttığını, bombalanan şehirlerin, mahallelerin daha çoğaldığını görüyoruz. Dolayısıyla yapılacak şey, halkın yanında olmak ve halkın meşru taleplerini anlamak ve bu acımasız sürecin son bulmasını temin etmektir.” diye konuştu.
Belgesi Olan Açıklasın
Gül, Suriye tarafından düşürülen eğitim uçağıyla ilgili soruya da “Uçağın düşüşünden sonra kurumlarımızın yaptığı açıklamaları bir düşünün, okuyun tekrar ve bir de uçağın enkazının bulunduğu ve çıkartıldığı yeri bir kez daha gözünüzün önüne getirin. Açıklamalarımızda hep bir tutarlılık vardır. Şimdi bütün enkaz çıkartıldı. Onlar gayet dikkatli bir şekilde teknik testlerden geçiyor. Onlar tamamlandıktan sonra nihai açıklama yapılacaktır, nasıl düştüğüyle ilgili açıklama yapılacaktır. Bunun dışında elinde herhangi bir şekilde belgesi olan varsa onlar da açıklasınlar doğrusu” karşılığını verdi.
Mahkemeler Yorumlayacak
Gül, 3. yargı paketinin yürürlüğe girmesinin ardından tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de bu konularla ilgili görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gül, “Şimdi artık mahkemeler çıkan yasaları yorumlayacaktır, gerekçelerine bakacaklar. Ellerindeki bilgiler ve kanunlar çerçevesi içerisinde kendileri kararlarını verecekler. Şu anda söyleyeceğim şey sadece budur” dedi.