Londra merkezli El Arabi el-Cedid gazetesine konuşan Meşal, yürütülen temaslar çerçevesinde Blair ve diğer arabuluculara, Gazze Şeridi'ni ilgilendiren içinde bulunduğu beş temel sıkıntıyı anlattığını söyledi. Bu sıkıntıların giderilmesi halinde İsrail ile geçen yıl varılan ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için uygun ortamın sağlanabileceğini belirten Meşal, "Şimdi top İsrail'de" dedi.
İsrail'in ambargosu nedeniyle Gazze halkının yavaş yavaş ölüme terk edildiğini ifade eden Meşal, Gazzelilerin bu şekilde yaşamaya devam etmesinin mümkün olmadığını, bu sorunun en kısa sürede çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
"Türkiye'ye teşekkür ediyoruz"
Gazze ablukasının kırılması konusunda yürütülen uluslararası çabalara ilişkin, "Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Çünkü onlar Gazze ablukasının kaldırılmasını gerçekten istiyorlar" diyen Meşal, aynı şekilde Katar'ın da Gazze'nin yeniden imarı konusunda ilk cesur adımı atan ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.
Blair ve diğer kesimlerin sunduğu, ateşkes, çatışmasızlık veya yeniden imar şeklinde tanımlanabilecek önerilere karşı Hamas'ın yanıtının gayet net olduğunu savunan Meşal, "Bizim cevabımız net. O da Gazze'nin tüm sorunların çözülmesi" ifadesini kullandı.
Meşal, Gazze'nin karşı karşıya bulunduğu sorunları "en kısa sürede başlaması gereken yeniden imar çalışmaları, ablukanın kaldırılması ve sınır kapılarının açılması, 50 bin eski çalışanın maaşlarının ödenmesi, liman ve havalimanı inşası ile su, elektrik, yol, kanalizasyon ve diğer altyapı çalışmaları" şeklinde beş ana başlıkta toplanabileceğini anlattı.
Meşal, "Eğer Gazze'de sorunlar çözülürse geçen yıl İsrail'in Gazze'ye saldırmasından sonra sağlanan ateşkesin devamı için doğal bir ortam oluşur" dedi.
Gazze'de kalıcı ateşkes ve çözüm için başlatılan girişimler ve diplomatik çabaların başlıca nedeninin "Gazze'nin patlamaya hazır bir bombaya dönüşmesinden duyulan endişe" olduğuna dikkati çeken Meşal, "Bazı yakın ve uzak taraflar Gazze'deki sorunları çözümsüz bırakmanın Hamas'a zarar verceğini zannettiler ancak Hamas'ın hala sağlam olduğunu ve direnişin arkasında halk desteğinin bulunduğunu anladılar" diye konuştu.
Gazze ile sınırlı bir çözüm peşinde olmadıklarını, ulusal katılım çerçevesinde bir çözüme ulaşmak istediklerini vurgulayan Meşal, " Biz Gazze'de bir devletçik değil ulusal bir proje istiyoruz" ifadesini kullandı.
Suudi Arabistan’la ilişkilerinin eskiye dayalı olduğunu belirten Meşal, “Her ilişki farklı şartlarda yürütülür. Ramazan ayının son günlerinde Suudi Arabistan’a bir ziyaretimiz oldu. Netleşmemiş bazı mevzular ele alındı ve temaslar hala da devam ediyor. Görüşmede, Filistin, Arap ve Müslüman ülkelerin çıkarlarına hizmet eden, iki taraf arasında anlayış, şeffaflık ve netliğin hakim olduğu yeni bir sayfa açmaya karar verdik” ifadelerini kullandı.
AA