Furkan Özata / Yeni Şafak
İnternet kullanımı arttıkça ve kullanım ağı genişledikçe, özel hayat mahremiyetinin sınırları da her geçen gün geriliyor. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağ platformlarında yapılan paylaşımlar ve Foursquare gibi nerede ne yaptığının duyurulması artık hemen hiç kimsenin özel hayatının kalmamasına neden oldu.
Hatta bu aksiyonlar hayatımıza o kadar yerleşti ki, bir restorana yemeğe gittiğimizde, elinde telefonda önündeki yemeği çeken insanları görmeyi yadırgamıyoruz. Günümüzde sosyal medya çılgınlığının hangi boyutlara geldiği, ünlü bir mobilya firmasının reklamıyla gözler önüne serilmişti.
Mahremiyet konusunda elbette sosyal medya ayrıca irdelenmesi gerekiyor. Zira bu sorunu bireyler kendi istediği doğrultusunda çözebilir. Lakin birçok insanın haberinin dahi olmadığı çok mühim bir mesele var: Google'ın tüm kişisel verileri depolaması.
Evet, arama motoru devi olarak bildiğimiz Google, aslında attığınız her adımı takip ediyor. Üstelik bunu sizin bile haberiniz olmadan yapıyor. Bunun için sadece Google hesabınızla giriş yapmış olmanız yeterli.
Bildiğimiz üzere Google'ın bünyesinde YouTube, Google Maps, Gmail gibi yan uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalara Google kimliğinizle giriş yaptığınız zaman, tamamen Google'a teslim olmuş oluyorsunuz. Örneğin YouTube'da nerede, ne zaman ve ne arattığınız Google sistemine kaydediliyor. Üstelik bu aramayı akıllı telefondan mı yoksa bilgisayardan mı yaptığınızı bile ayırt ediliyor.
Yukarıdaki adımları takip ettiğiniz zaman Google > Hesabım > Google etkinliğinizi yönetin, burada bu zamana kadar ne yaptığınızı görebiliyorsunuz. Google'da, YouTube'da yaptığınız aramalar, izlediğiniz videoların hepsinin kayıt altına alındığını göreceksiniz.
Ayrıca etkinlik kontrollerine girdiğinizde, seyahat ettiğiniz yerleri bile görebilirisiniz. Konum özelliği açık olduğu sürece dünya çapında gittiğiniz tüm yerler sisteme kaydediliyor ve Google Maps üzerinden görüntülenebiliyor. Üstelik Google bunu size rota olarak veriyor.
Diğer taraftan bu takip özelliğini kapatmak da sizin inisiyatifinizde. Yine etkinlik kontrolleri bölümünden, Web ve Uygulama Etkinliği, Konum Geçmişi, Cihaz Bilgileri, Google Voice ve Ses Etkinliği, YouTube arama geçmişi ve YouTube izleme geçmişindeki onayı kaldırabiliyorsunuz. Böylece yaptığınız işlemler Google'ın veri arşivinde depolanmıyor.
Google, diğer firmaların yaptığı gibi bunu gizli yöntemlerle yapıyor. Okudum ve anladım bölümündeki kutucuğu işaretlediğinizde aslında bilmeden bu gibi uygulamalara izin vermiş oluyorsunuz. Bu nedenle bu formları okumakta her zaman için fayda var.