Gölgede Kalsalar da Sadece Bölgede Kalmayacaklar

Kenan Alpay, bugünkü yazısında Rusya’nın Suriye, Ukrayna ve Gürcistan’a yönelik sömürgeci heveslerini ve İran’ın Irak ile Lübnan’daki gelişmeler karşısında sergilediği tutumu değerlendirmiş.

HANTAL AMA KURNAZ BİR AYI

Yazısında Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia’nın önceki gün Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyareti değerlendiren Kenan Alpay, Rusya’nın Suriye ve Ukrayna’da olduğu gibi Gürcistan’a yönelik heveslerini de nobran yöntemlerle izhar ettiği söylüyor.

Hantal ama kurnaz bir ayı gibi hareket eden Rusya’nın Gürcistan’daki emellerini gerçekleştirmek için Abhazya ve Osetya bölgelerinde güya bağımsız devletler inşa ettiğini belirten Kenan Alpay, Suriye’deki duruma da dikkati çekerek “Türkiye’nin Amerika’yla yaşadığı gerilimin günden güne çatışma ve kopmaya doğru evrildiği bir vasatta Rusya bütün fırsatları değerlendiriyor.” diyor.

İRAN, IRAK VE LÜBNAN’I İPOTEK ALTINDA TUTMAYA ÇALIŞIYOR

Irak ve Lübnan’daki gelişmeleri ve İran’ın bu gelişmeler karşısında sergilediği tutumu da yazısında değerlendirmeye tabi tutan Kenan Alpay, şunları kaydediyor:

“Suriye ve Yemen’i, Irak ve Lübnan’ı ipotek altında tutan, bölgeyi kan deryasına çevirmek hususunda kimi yerde Amerika’yla kimi yerde Rusya’yla ama her zaman despotik iktidarların cephesinde yer tutan İran’ın ayağının altındaki zemin hızla kaynaşıyor. Hükümetler istifa edebilir, seçimler erkene alınıp yenilenebilir ancak İran’ın vesayeti altında tuttuğu ülkelerde halkın ne huzur ve güvenliği ne de refah ve özgürlüğü teminat altına alınabilir. Türkiye aydınlık bir gelecek istiyorsa siyasetiyle toplumuyla bölgede Amerika, Rusya ve İsrail kadar İran’ın faaliyetlerine de odaklanmak mecburiyetindedir.” 

Kenan Alpay’ın yazısının tam metni >>>

Yorum Analiz Haberleri

Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye
Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...