Yorucu ve tehlikeli yolculuğu "güvenli bir ortamda hayatlarını sürdürmek" için yaptıklarını söyleyen göçmenler, evlerini, işlerini, okullarını terk edip bilinmeze doğru yola çıkıyor.
Küçük teknelerle Yunanistan'a gelen göçmenler, Makedonya-Sırbistan-Macaristan rotasını takip ederek hayallerini süsleyen Avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlıyor.
Makedonya-Yunanistan sınırındaki göçmen kabul merkezinde kendisini Sırbistan sınırına götürecek treni bekleyen göçmenlerden biri de 19 yaşındaki Fatma Haşimi. Afganistan'ın başkenti Kabil'den geldiğini söyleyen Haşimi, tek başına çıktığı yolculuğun çok zor geçtiğini ancak daha iyi bir yaşam ve eğitim için bunu göze aldığını anlattı.
Annesinin Afganistanlı, babasının ise İranlı olduğunu söyleyen Haşimi, şunları belirtti:
"Benim bir ülkem yok. İran beni istemiyor. Afganistan beni istemiyor. İran'daki yasalara göre İran vatandaşları Afganistan vatandaşlarıyla evlenemiyor. Bu nedenle bana ve aileme çok sorun çıkardılar. Çalışamıyorum, eğitim alamıyorum. Eğitim alıp çalışabileceğim bir ülkeye gitmek istiyorum."
Haşimi, Hristiyanların çoğunun Müslümanlar hakkında olumlu düşüncelere sahip olmadığını savunarak, "Ama bu beni çok ilgilendirmiyor. Eğitimim için tüm zorluklara göğüs gereceğim" dedi.
Avrupa ülkelerinde karşılaşabileceği tehlike ve zorlukların farkında olduğunu aktaran Haşimi, pes etmeyeceğini dile getirdi.
- Kurtuluşu Avrupa ülkelerinde görüyorlar
Suriyeli Abdurrahman da bir buçuk yıl önce Türkiye'ye gittiğini ve İstanbul'da yaşadığını anlatarak, daha sonra ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte teknelerle Yunanistan'a ulaştığını, oradan da Makedonya'ya geldiğini söyledi.
Ülkesinde petrol mühendisliği eğitimi aldığını kaydeden Abdurrahman, hedefinin Almanya'ya ulaşmak olduğunu ifade etti.
Umuda yolculuk eden bir başka Suriyeli Hamid de Suriye'nin savaştan önce çok güzel bir yer olduğunu ve o dönemlerde çok mutlu yaşadıklarını anlattı.
Binlerce kilometrelik yolculuğun ardından Makedonya'ya ulaşan göçmenlerden Bagladeşli Bilal ise yolculuğunun tam üç yıl önce başladığını vurgulayarak, "Ülkemde siyasi sorunlar var. Orada elektronik mühendisliği eğitimi alıyordum. Almanya'ya gitmek istiyorum. Eğer şartlar uygun olursa orada kalacağım" diye konuştu.
Göçmenlerin Yunanistan üzerinden Makedonya'ya gelişi devam ederken, bölgede görev yapan sivil toplum kuruluşları her gün ortalama 3 bin göçmenin ülkeye girdiğini bildirdi.
(AA)