Savaş, yoksulluk, siyasi baskılar gibi nedenlerle ülkelerini terk edip Avrupa’ya kaçak yollardan girmek isterken binlerce göçmen Akdeniz'de boğularak can veriyor
Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, İtalya ile Libya arasında kalan, Sicilya Kanalı olarak adlandırılan ve insan kaçakçılarının Avrupa’ya kaçışta yoğun olarak kullandığı bölgede yıl başından bu yana bin 500'den fazla göçmen hayatını kaybetti.
Libya ve Suriye gibi ülkeler başta olmak üzere göç tüm hızıyla devam ederken, havaların ısınmasıyla Avrupa'ya geçmek isteyen göçmen sayısının artmasından endişe ediliyor.
Akdeniz, Avrupa'ya ulaşmak isterken tekne facialarında hayatını kaybeden göçmenlerin sayısında yaşanan hızlı artışla adeta büyük bir mezarlığa dönüştü.
"Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası"
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, iki gün önce, içinde 950 kişinin bulunduğu düşünülen teknenin batmasının ardından bunun Akdeniz tarihinin en büyük faciası olabileceğini söylemişti.
Akdeniz'de yıl başından bu yana göç yolunda boğularak hayatını kaybedenlerin göçmen sayısı bin 500'ü geçti. Ancak yaşanan son "trajedi" ile bu sayının artmasından endişe ediliyor. Geçen yılın aynı döneminde ise 90 civarında göçmen hayatını kaybetmişti.
Sadece bir haftada Akdeniz'de kurtarılan göçmen sayısı ise 13 bin 500'e ulaştı.
IOM'in verilerine göre, bu yıl, göçmenlerin yüzde 95'i Libya'dan İtalya'ya teknelerle ulaşmaya çalışırken hayatını kaybederken, 28 kişi, Türkiye'den Yunanistan'a, yaklaşık 15 kişi de Fas'tan İspanya'ya geçmek isterken boğularak öldü.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) ise yıl başından bu yana Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısının 35 bini geçtiğini bildirdi. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmış, yaklaşık 3 bin 500'ü yaşamını yitirmişti.
Akdeniz'de boğularak hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı giderek artarken, Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik eleştiriler de artıyor ve AB "Akdeniz'de insanların boğulmasını görmezden gelmekle" suçlanıyor.
AB, geçen yıl Akdeniz'deki arama kurtarma çalışmalarını birlik üyelerinin ortaklaşa değil, ülkelerin tek tek yürütmesine karar vermişti. Dolayısıyla son dönemde İtalya açıklarında yaşanan kaçak göçmen felaketlerine sadece İtalya'nın sahil güvenliği müdahale edebiliyor ve bu yardım yetersiz kalıyor.
İtalya ise, Akdeniz'de yaşanan bu "trajedi" ile tek başına mücadele edemeyeceğini yineleyerek AB'ye derhal harekete geçme çağrısında bulunuyor.