Gezi Parkı İddianamesi Kabul Edildi

Gezi Parkı odaklı olayların ardından Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkında hazırlanan ve mahkemece savcılığa iade edilen iddianame, kabul edildi.

Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkında hazırlanan ve mahkemece savcılığa iade edilen iddianame, eksikliklerinin giderilmesinin ardından kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş'un hazırladığı ve gönderildiği İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle savcılığa iade ettiği, bunun üzerine savcı Okumuş tarafından örgütlü suçlara bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne sevk edilen iddianameyi savcı Mesut Erdinç Bayhan yeniden hazırladı.

İddianame, gönderildiği 33. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Taksim'deki Gezi Parkı'nın, yaşanan olayların ardından 8 Temmuz 2013'te İstanbul Valiliği'nin kararıyla yeniden açılması sonrasında meydana gelen olaylar ve bunda Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu bazı kişilerin sorumlu olduğu belirtildi. 

Önceki iddianameden farklı olarak AK Parti İstanbul İl Başkanlığı ile Mustafa Aksu ve Muhittin Akat "şikayetçi" olarak yer almazken, şüphelilerin de "suç örgütü üyeliği" ve "kamu görevlisine direnme" suçlarından cezalandırılmaları talep edilmedi.

İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi üyesi Haluk Ağabeyoğlu'nun, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan 2 ile 6 yıl, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak" suçundan 1 yıl 6 ay ile 3 yıl, "halkı kışkırtma" suçundan da 1 yıl 6 ay ile 4 yıl olmak üzere toplam 5 ile 13 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi. 

Diğer 21 şüphelinin ise "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi talep edildi.

İddianameyi kabul eden İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi, hazırladığı tensiple ilk duruşma gününü 12 Haziran olarak belirledi.

İddianamenin kabul edilme süreci

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan 6 sayfalık iddianame, geçen ay İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

İddianameyle ilgili iade kararı veren mahkeme, gerekçesinde, bazı şüpheliler hakkında ''örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan cezalandırılma istendiğine dikkati çekerek, ''şüphelilerin hangi kanundaki hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurdukları veya yönettikleri anlaşılmadığından, şüphelilerin savunmalarının alınabilmesi için iddianamede açıklanması gerekir'' ifadesine yer vermişti.

Mahkemenin iade gerekçesinde, "iddianamede bazı şüphelilerin, 'memura karşı mukavemet' suçundan cezalandırılması istendiği ancak şüphelilerin hangi memura mukavemet ettiği ve bu memurların müşteki olarak iddianamede yer almadığı, müşteki AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın aracına zarar verildiğinin belirtildiği ancak hangi şüpheli veya şüphelilerin söz konusu araca zarar verdiğinin gösterilmediği" de kaydedilmişti.

İddianameyi yeniden yazması için teslim alan savcı Okumuş, "örgütlü suçlar" ilgili daha kapsamlı bir iddianame yazılması ve eksikliklerin tamamlanması amacıyla iddianameyi örgütlü suçlarla ilgilenen İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne sevk etmişti. Başsavcıvekilliğince belirlenen savcı Mesut Erdinç Bayhan da hazırladığı yeni iddianameyi mahkemeye göndermişti.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı