Genetiği değiştirilmiş klon domuzlar organ nakli için üretilecek!

Alman bilim adamları, geçtiğimiz ay ‘dünyanın ilk domuzdan insana’ naklinde kullanılan kalpleri seri bir şekilde klonlanmış domuzlardan üretmeyi hedefliyor.

Fatih Demir/HAKSÖZ HABER

Alman araştırmacılar insana nakledilecek kalpler için bu yıl içerisinde özel domuzlar yetiştirecek. Alman bilim adamları, geçtiğimiz ay ‘dünyanın ilk domuzdan insana’ organ naklinde kullanılan kalpleri seri bir şekilde klonlanmış domuzlardan üretmeyi hedefliyor.

ABD’de laboratuvarda genetiği ile oynanmış domuzdan özel bir kalp elde edilmişti. Alman bilim adamları da daha basit ve hızlı bir versiyonlu domuz üretimi üzerinde çalışıyor. İnsanlar için kalp donörü olarak kullanılan domuzların, genetiklerinin değiştirileceği ve klonlama ile sürekli bir üretim elde edileceği çalışmalarının başladığı aktarıldı.

Münih'teki Ludwig-Maximilians Üniversitesi'nden (LMU) Eckhard Wolf ve ekibi Auckland Adası domuz türünden genetiği değiştirilmiş yeni bir domuz türünü, 2025 yılına kadar nakil denemelerine hazır hale getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

ABD’deki Maryland Tıp Üniversitesi'nde domuzdan insana nakledilen kalbin durumunun iyi olduğu belirtilirken birçok ülke sağlık alanında genetiği değiştirilmiş hayvanların organlarını insanlara aktarmayı planlamaya başladı.

Avrupa'nın en düşük organ bağışı oranına sahip ülkelerinden Almanya’da birçok kişi ve hayvan hakları örgütü Wolf ve ekibinin çalışmalarına tepki gösteriyor.

20 yıldır hayvandan insana nakilleri araştıran Wolf, ekibinin çalışmalarından ortaya çıkacak tür için ‘gelecekte genetik olarak özdeş nesillerin yetiştirileceği "kurucu hayvanlar" üretmek için kullanacağını’ söyledi. Genetiği değiştirilmiş ve klonlanmış hayvanların bir süre sonra kendi soylarını ortaya çıkaracaklarını ifade eden Wolf, ortaya çıkacak bu türün ilk jenerasyonun bu yıl doğacağını belirtti.

Ekibin iki veya üç yıl içinde bir insana klinik deneyler yapmak ve organ transferini gerçekleştirmek için onay arayacağı belirtiliyor. Klonlanmış domuzlardan elde edilen kalplerin insanlardan önce babunlarda test edileceği aktarılıyor. 

Almanya’nın ‘Organ Nakli Vakfı'ndan alınan verilere göre, organ yetmezliği teşhisi konan ve başka tedavi seçeneği olmayan kişiler için bu tarz nakiller kullanılıyor Ülkedeki organ bağışı bekleyen listesi 2021 yılı sonunda yaklaşık 8500 kişiden oluşuyor.

Almanya Hayvan Refahı Derneği'nin Münih şube sözcüsü Kristina Berchtold, uygulamayı "etik açıdan çok sorgulanabilir" olarak nitelendirirken birçok hayvan hakları örgütü çalışmalara karşı olduklarını açıklıyor.

Berchtold, "Hayvanlar insanlar için yedek parça görevi görmemeli" derken, “Bir evcil hayvan, bir çiftlik hayvanı, bir klon ya da doğal olarak doğmuş bir hayvanın tamamı aynı ihtiyaçlara, korkulara ve aynı haklara sahiptir." ifadeleriyle Wolf ve ekibinin çalışmalarına destek vermeyeceklerini ve hukuken engellemeye çalışacaklarını ifade etti.

Yorum Analiz Haberleri

Döktüğün kan yetmedi mi hala utanmadan konuşabiliyorsun?
"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango
Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?