Genelkurmay’a Göre Basının İyi ve Kötü Çocukları

E-muhtıra haberlerine ilişkin Genelkurmay’ın yaptığı incelemeler, karargâh açısından; “olumlu” “olumsuz” ve “tarafsız” görülen gazeteleri ortaya koyuyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “İnternet Andıcı” ile ilgili soruşturmasındaki talebi üzerine hazırlanan, Bilgi Destek Dairesi’ne ait harddisklere ilişkin raporda ilginç bilgilere yer verildi. Rapora göre Genelkurmay, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklandığı süreçte, 27 Nisan 2007 tarihinde internet sitesinden yayınladığı emuhtırasını değerlendirdi. 416 sayfalık raporda, bildirinin basına nasıl yansıdığı, “olumlu”, “olumsuz” ve “tarafsız” olarak sınıflandırılıyor. Aynı sınıflandırma kamuoyunda öne çıkan gazeteciler için de uygulanıyor. Mayıs 2007’de hazırlanan Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı’ndan Genelkurmay Harekât Başkanlığı’na sunulan notta, süreçle ilgili tesbitlere yer verilirken, şu analiz dikkat çekiyor:

“Hassasiyetler gösterildi”

“Kamuoyunda adeta bir şok dalga etkisi yaratan bahse konu basın açıklaması milliyetçi ve ulusal kanada yakınlığıyla bilinen yayın organları ve birkaç akredite basın organı dışında genel olarak eleştirilmiş, konuyla ilgili ‘TSK’nin demokrasiye ve yargı surecine müdahalede bulunduğu, AB giriş surecine olumsuz etki yaptığı, yaşanan kriz ne olursa olsun sorunların demokratik süreç çerçevesinde çözülmesi gerektiği’ yorumları yapılmıştır... Medyada dile getirilen bütün olumsuzluklara rağmen başta laik olmak üzere Atatürk ilke ve inkılâplarının korunması konusunda TSK’nın hassasiyetinin ve kararlılığının iç ve dış kamuoyuna gösterilmesi, bu kapsamda bahse konu değerleri siyasi olarak yıpratma ve Cumhuriyet’in temel kazanımlarını hedef alan girişimlerin ikaz edilmesi önlenmesi bakımından yapılan uyarı görevinin faydalı olduğu değerlendirilmektedir.”

TARAF gazetesinden Arzu Yıldız'ın haberine göre Bilgi notunda, açıklamanın ardından yapılan yayınlarda olumlu, olumsuz ve tarafsız olarak kategorize ediliyor. Basının yüzde 49’unun açıklamayı “olumsuz” bulduğu belirtilirken, yüzde 12’si “olumlu” ve yüzde 39‘u da “tarafsız” olarak tesbit ediliyor. Açıklamanın 24 gazetedeki yansımasında “olumlu” olarak değerlendirilenler Cumhuriyet, Güneş, Ortadoğu, Tercüman, Vatan, Yeniçağ; “olumsuzlar” ise Birgün, Bugün, Evrensel, Milli Gazete, Radikal, Sabah, Takvim, Star, Türkiye, Vakit, Yeni Asya, Yenişafak, Zaman, Tarafsızlar; Referans, Posta, Milliyet, Hürriyet ve Akşam şeklinde sıralanıyor.

Sen misin eleştiren...

Öte yandan, açıklamayı olumsuz olarak görenler için şu tanımlama yapılıyor: “İktidara yakınlığıyla bilinen yayın organları ile irticai görüşü destekleyen medya ise bildiri yayımlanmasını yoğun olarak eleştirmiş; haber ve makalelerde ‘Gnkur.Bsk’lığının demokrasiye ve yargı sürecine müdahalede bulunduğu ve yapılan basın açıklamasıyla TSK’nin hükümeti açıkça ‘askeri müdahale’ ile tehdit ettiği” teması işlenerek, hükümet kanadından yapılan karşı açıklamadan övgüyle söz edilmiştir. Bölücü örgüte muzahir yayın yapan medyada ise yapılan açıklamanın ‘demokrasiye zarar verdiği mevcut durumda hükümetin derhal erken seçime gitmesi gerektiği’ yorumları yapılmıştır.”

Askerin takip ettiği siteler

EKİM 2006’da Harekât Başkanlığı’na gönderilen bilgi notunda asker tarafından izlemeye alınan internet sitelerine ilişkin bilgiler yer alıyor. Söz konusu bilgi notuna göre, günlük olarak takip edilen internet sitelerinden 127 adedi Türkiye ve 113 adedi yurtdışı çıkışlı; 43’ü bölücü, 14’ü irticai ve 8’i TSK karşıtı olmak üzere toplam 240 farklı internet sitesinin yayınlarının izlenmesi ve değerlendirmesi yapılıyor.

 

Medya Haberleri

Facebook, Filistinli haber kaynaklarını yüzde 77 kısıtladı
İsmail Saymaz sen tam bir yalan makinesisin!
Yeni Akit bu saçmalıklara yer vermek zorunda mı?
Milyonların katili Esed'in Halk Tv’de CHP’ye teşekkürünü unuttunuz mu?
Nagehan Alçı’nın başörtülü yayın performansı: Suriye Devrimi’ni DAEŞ’le aynı kefeye koyma çabası