Genelkurmay Başkanını Cumhurbaşkanı Atayacak

Hükümet OHAL kapsamında iki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayınladı. Alınan kararlara göre Genelkurmay Başkanı'nın atamasını kabine teklifiyle Cumhurbaşkanı yapacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan iki yeni Kanun Hükmünde Kararname'ye göre Genelkurmay Başkanı'nın atamasını Cumhurbaşkanı yapacak. Cumhurbaşkanı, bu atamayı Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine yapacak. Değiştirilen madde şu şekilde:

"Genelkurmay Başkanı, orgeneral ve oramiraller arasından, Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır."

TSK'dan ayrılan pilotlara dönüş yolu

Kararname ile TSK'dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylardan istekliler, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi halinde TSK'ya dönebilecek. Bunun için Kuvvet Komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanı'nın onayı gerekecek. 

Bu subayların dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden sayılacak.

Uçuştan ayrılan subaylara da yeni hak

Daha önce herhangi bir nedenle uçuştan ayrılan subaylar, bir yıl içinde başvuruda bulunmaları ve uçuş için gerekli şartları sağlamaları kaydıyla ilgili Kuvvet Komutanlığınca yeniden pilotaj eğitimine alınabilecek.

Pilotaj eğitiminde başarılı olanların yükümlülük süresi, bu eğitime başlama tarihinden itibaren 15 yıl olacak. Pilotaj eğitiminde başarısız olanların bu eğitimde geçirdikleri süre, yükümlülük süresine dahil edilecek.

TSK dışından pilot alınacak

Kanun Hükmünde Kararname TSK dışından pilot subay teminine ilişkin düzenlemeleri de içeriyor.

En az dört yıl süreli eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olan kadın veya erkekler subay olmak için başvurabilecek. Müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla, 27 yaşını bitirmemiş olmak, yedek subay olma koşullarını taşımak ve sınavlarda başarılı olmak şartı aranacak. 

Bunlardan TSK içindeki pilotaj eğitiminde başarısız olanlar, hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, diğer şartları sağlamak ve gerekli eğitimleri tamamlamak kaydıyla diğer sınıflarda istihdam edilebilecek.

Ancak bunlar için deneme süresi 3 yıl olacak. Pilotaj eğitiminde başarısız olanlar ile deneme süresi içerisinde TSK'dan ayrılanlardan herhangi bir tazminat alınmayacak.

Hava Harp Okulu'na yeni öğrenciler

Bir yıl içinde,  Hava Harp Okulu'nun birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarına pilotaj eğitimi veren üniversiteler öncelikli olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenci alınabilecek.

Bu öğrencilerin Hava Harp Okuluna geçişine ilişkin usûl ve esaslar ise Milli Savunma Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek. 

Pilotların görev sürelerine yeni düzenleme

Daha önce, "Pilotaj eğitimini (pilot adaylarına verilen uçuş eğitimi) bitirenlerin yükümlülükleri, buralarda geçen sürelerin üç katı kadar uzatılır" şeklinde olan madde, "Pilotaj eğitimini (pilot adaylarına verilen uçuş eğitimini) bitirenlerin yükümlülükleri sekiz yıl uzatılır" şeklinde değiştirildi.

AA, Yeni Şafak

Gündem Haberleri

Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımlar devrede
Şanlıurfa’da cinsel sapkınlık programı tepki çekti
AK Parti'de yeni İstanbul İl Başkanı belli oldu
“Şam fehedildiyse Kudüs'ün de fethi yakındır"
Muğla'da Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans helikopter düştü: 4 ölü