HAKSÖZ-HABER
“Medyaya yansıyan haberlere bakıldığında, bölgede varlığını sürdüren muhalif grupların kendi aralarında sürekli bir çatışma hali içerisinde olduğu izlenimi var. Oradaki muhalif gruplar kimler? Bu gruplar arasındaki anlaşmazlıklar neler? Ve bu anlaşmazlıkların sebebi ne? Batı bu muhalif grupların varlığını bitirmek bahanesi ile sivil katliamlar yapıyor iddiaları ne kadar gerçek?” sorularına cevap içeren röportajın bu bölümünde Abdulkadir Şen, Suriye muhalefeti ve direnen gruplara dair de önemli bilgi aktarımlarında bulunmuş.
Gelinen noktada Suriye’de kayda değer 5-6 direniş grubundan bahsedilebileceğini belirten Abdulkadir Şen, bu grupların ise İslami kimliklerinin ön planda olduğunu ve kendi aralarında gayet iyi ilişkiler geliştirdiğini kaydetmiş.
Röportajda Abdulkadir Şen’in bu konuyla ilgili tespit ve değerlendirmelerini okurlarımızın ilgisine sunuyoruz:
BATILI ÜLKELER BAZI ÖSO GRUPLARINI DESTEKLEDİ
Suriye halkı 2012'nin başları itibariyle silahlanırken ilk önce ordudan ayrılan subaylar kendi halkını katletmemek için onlara ateş açmadı. Köylerini ve kasabalarını savunmak için Türkiye’deki Kuva-yi Milliye’ye benzer bir girişim ile yapılandılar. Biz buna Özgür Suriye Ordusu diyoruz. Bir müddet sonra batılı ülkeler ÖSO'yu, ağır bir süreç ile manipüle etme, sekülerleştirmek için entegrasyon ve birlik çabalarına girdi. Bazı ÖSO grupları desteklendi.
DEVRİM GÜN GEÇTİKÇE İSLAMİLEŞTİ
Bazı ÖSO gruplarının desteklenmesi, milli ve İslami kimlikli ÖSO gruplarını laiklerden ayırdı. Ve nihayetinde devrim, gün geçtikçe, uluslararası toplumun da Rusya'ya, İran'a ve rejime yeterli bir tepki göstermemesi hatta adeta bir tiyatro oynar gibi yer yer destek vermesi sonucu Suriye'de daha fazla İslamileşmeye başladı.
MUHALİFLERİN BATI KARŞITI OLDUĞU GÖZLENDİ
Ve 2012'nin sonları 2013'ün başları itibarıyla Suriye askeri insiyatifinin, ağırlıklı olarak İslami muhalefetin eline geçmiş olduğu, dolayısıyla, sahada savaşıyor olan muhaliflerin büyük bir çoğunluğunun İran ve Esad karşıtı olduğu kadar batı karşıtı olduğu emperyalist projelere izin vermeyeceği gözlendi.
2015 İTİBARIYLA 5-6 GRUP KALDI
Gelinen noktada Suriye'deki muhalif grupların sayısı, 2010 itibariyle 900 iken 2013'ün sonlarına doğru artık sayısı birkaç on ile ifade edilir hale geldi. 2015 yılı itibariyle de hatırı sayılır bir taksim yapıldığında Suriye'de 10-15 arası önemli grup olduğu hatta daha da aşağı indiğinde Nusra Cephesi, Ahraruş Şam, İslam Ordusu ve bir takım ÖSO grupları gibi 5 ya da 6 grubun çok güçlü olduğu ve bunların da birbirleriyle çatışmadığı gözleniyor.
HEP OLUMLU İLİŞKİLER GELİŞTİRDİLER
Hatta bunlar şaşılacak derecede birbirleriyle, olumlu ilişki geliştirdiler öyle ki IŞİD’i devre dışı bırakırsak bütün muhalif grupların toplamının Suriye'de beş yıl boyunca kendi aralarındaki çatışmada onlu rakamlar ile yani 40'ı ya da 50'yi geçmeyecek sayıda ki o da adli ve münferit olaylar sebebiyle kan döküldüğünü görürüz.
ABD ASLA SURİYE MUHALEFETİNİ DESTEKLEMEDİ
Zaman zaman Nusra ile Özgür Suriye Ordusu arasında 1-2 çatışma yaşandı. Ki bu çatışmalar da Amerika'nın ve batının projesiydi. Bir takım iddiaların aksine ABD ve batı Suriye muhalefetini hiçbir zaman desteklemedi. Onlar Suriye'de İslâmi bir muhalefetin güçlenmesini önlemek için denge politikası izledi ve Suriye'de bazı Özgür Suriye Ordusu gruplarını laikleştirildi ya da destekledi. Ve bu grupları da İslami muhalefete karşı saldırttılar fakat İslami gruplar hep birlikte hareket ederek, bu batı tarafından desteklenen iki hareketi (Hareketi Hazım ve Ceyşül Suvvar) tasfiye ettiler.
SURİYE MUHALEFETİ TEKTİR, BİRLİKTİR
Gelinen nokta itibarıyla Suriyeli muhalifler, yekvücut hareket ediyor fakat Amerika'nın kurup ve desteklemiş olduğu PYD, PKK ya da bunun gibi özgür Suriye Ordusu içerisinden olduğunu iddia eden ama aslında batı projesi olan bir takım gruplar dışında Suriye muhalefeti tektir, birliktir. Farklı örgüt isimlerinin kullanılıyor olması, bunların bir olmadığı anlamına gelmez.
***