Gazze'nin kuzeyinde 2 bin yıllık Roma mezarlığı bulundu

Geçtiğimiz günlerde kuzey Gazze Şeridi'ndeki Cebaliye’de bulunan mülteci kampında inşaat amacıyla gerçekleştirilen kazıyı düzenleyen Mısırlı bir kazı ekibi tarihi bir keşifte bulundu.

HAKSÖZ HABER

Fransız arkeolog Rene Elter liderliğindeki bir arkeolog grubu 26 Haziran'da bölgeyi ziyaret ederek Gazze Şeridi'ndeki en büyük mezarlık olduğuna inanılan ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen 2000 yıllık bir mezarlığın kalıntılarını buldu.

İsrail uçakları Gazze'deki askeri bölgelere yakın olan arkeolojik alanları bombalarken, birkaç bölgede de yasadışı kazılar ve yağmalama girişimlerinde bulunmuş ve bölgedeki kazılara zaman zaman engel olmaya çalışmıştı. Buna rağmen gerçekleştirilen kazılar ile Gazze’nin tarihi açığa çıkarılıyor.

2000 yıllık mezarlık, bu yıl bölgede keşfedilen ikinci tarihi buluntu oldu. Yakın zamanda keşfedilen tarihi siteyi inceleyen arkeolog Elter yaptığı basın açıklamasında, alanda 100 mezar bulunduğunu ifade etti. Daha önce aynı yerin yakınında keşfedilen ilk mezarlıkta ise 40 mezarlık bulunmuştu. Elter'e göre, keşfedilen mezarların tümü rengarenk tablolar ve defne yaprağı taçlarıyla bezeli bir halde korunmuş.

Gazze, tarih boyunca çeşitli eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve bölgedeki Cebaliye kampında bulunan Bizans Kilisesi gibi birçok Roma kalıntısının açığa çıkarıldığı yer olmuştu.  

Bulunan Roma mezarlıklarının büyük çoğunluğu, Gazze Şeridi'nin kuzey kıyı bölgelerinde ve Roma döneminde Gazze'nin en büyük ikinci limanı olan antik Anthedon Limanı'na yakın bir yerde bulunuyor. Limanın, Gazze ile günümüz işgalci İsrail şehirleri arasındaki arazide bulunan tüccarlar için önemli bir istasyon işlevi gördüğü ifade edildi.

Mayıs 2021'de Gazze ve İsrail'deki Filistin silahlı grupları arasında konut binalarının kapsamlı bir şekilde tahrip edilmesiyle sonuçlanan çatışmanın ardından Mısır, kuzey ve orta Gazze Şeridi'nde üç yerleşim şehri inşa etmek için bir işçi ve mühendis ekibi göndermişti.

Arazi tarama çalışmaları sırasında, Roma dönemine ait bir dizi antik eser ortaya çıkarılırken, bulunan tarihi kalıntılar arasında mezarlar, kilise kalıntıları ve içinde altın ve sikke bulunan çanak çömlekler keşfedildiği açıklandı.

İnşaat yapılacak kazı arazisi, arkeologların kazı sürecini bitirene ve eserleri güvenli yerlere aktarana kadar belirli bir süre kapatıldı. Haziran ayının sonlarında ise Gazze'deki hükümet yayınladığı tarihi belgeler ışığında arazideki tarihi bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Uzmanlar ayrıca, mezarların sahiplerinin ve toplumdaki konumlarının ortaya çıkarılması amacıyla analitik çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Gazze’nin bugüne kadar Osmanlı, Bizans, Roma, Memluk, Pers ve Kenan dönemlerine kadar uzanan birçok arkeolojik buluntuya ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Filistin Haberleri

Kassam mücahitleri Kuzey Gazze’de Siyonist katilleri imha ediyor
Kemal Advan Hastanesi, Siyonistlerin saldırılarına direniyor
Siyonist çete, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarını genişlettiğini duyurdu
Gazze'de aç kalan hayvanlar sokaktaki naaşları parçalıyor
Gazze'de 10 günde 442 kişi katledildi