Gazze'nin İnşaat Çilesi

İnşaat malzemelerine yönelik İsrail ambargosu 2014'ten sonra hafifletilse de tam olarak kalkmış değil. İsrail, Gazze'ye giren her malzemeyi çok sıkı bir şekilde denetliyor.

Gazze'ye, Hamas'ın tünel yapımında kullandığı gerekçesiyle inşaat malzemesi girişini engelleyen İsrail, 2014'teki bombardımana yönelik tepkiler sonrasında bu kısıtlamayı gevşetti. Böylece 2014'teki İsrail bombardımanında yıkılan 20 bin bina yeniden inşa edilmeye başlandı.


İnşaat malzemeleri satan Numan Kemal, 2007-2014 arasında Gazze'ye sadece, BM projeleri, okullar ve özel projeler için malzeme girebildiğini anlatıyor.

Şimdi bu kısıtlamalar gevşetilmiş durumda ama çok sıkı bir denetim var.

Gazze'ye giren tüm inşaat malzemeleri Birleşmiş Milletler (BM) ve İsrail'in ortak mekanizmasından geçmek zorunda. Sınırdan bölgedeki depolara ulaşana kadar inşaat malzemeleri takip ediliyor. Takip depolarda da devam ediyor.

İnşaatı süren binalardan biri de 200 yataklı Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi. Bu, Gazze'nin en büyük hastanesi olacak. Maliyeti ise 41 milyon dolar.

Tıbbi cihazlar ve mobilyalar için Türkiye 20 milyon dolarlık bir yardım daha planlıyor.

TİKA'nın Gazze sorumlusu Muhammed Murteca, Türkiye’nin İsrail ile yaptığı anlaşmadan sonra hem bu hastaneyi hem de konut projesini hızlı bir şekilde tamamlamayı planladıklarını söylüyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) toplu konut projesi 20 blok, 320 daireden oluşuyor. Daireler, 2014 yılında evlerini İsrail bombardımanında kaybeden ailelere verilecek.

 

Can Hasasu / Al Jazeera

Filistin Haberleri

Siyonistler Batı Şeria'da 7 yeni "kaçak yerleşim birimi" kurdu
Son 2 ayda Gazze'nin kuzeyine sadece 12 yardım tırı ulaştı
Fas'ta doktorlar Gazze'de sağlık çalışanlarının hedef alınmasını protesto etti
Filistin'deki aşiretler direnişçilerin peşinin bırakılmasını istedi
Filistin: Gazze soykırımında uluslararası sistemin yetersizliği "suç ortaklığı noktasına" ulaştı