Gazzeli Savcı Vekili Sait Abdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında 63, 2015 yılında 51 sahte para mağduriyeti olayının kayıtlara geçtiğini belirterek, “Sâdece 2013 yılında sahte 48,9 bin dolar ve 64,5 bin dolar değerinde de şekel tespit edildi.” dedi.
Sahte paraların tedavülünün organize bir şekilde yapılmadığı takdirde “bireysel suç” olarak kabûl edildiğini ifade eden Abdu, son 4 yılda piyasada dolaşıma sokulan sahte paraların Gazze ekonomisini derinden etkilediğini dile getirdi.
Filistin İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Birim Başkanı Ahmet Kelh de Gazze'de yaygınlaşan dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarının organize şebekeler tarafından gerçekleştirilmediğini, bu konunun Gazze'deki ekonomik sıkıntılar göz önüne alınarak incelenmesi gerektiğini ifade etti.
Sahte para suçunun daha çok şahsî alışverişlerde ortaya çıktığını aktaran Kelh, şunları söyledi:
“Gazze'de sahte paraların artışı yeni nesil para basma makinelerine erişimle mümkün oldu. Birebir kopyalanan paralar piyasada daha çok görülmeye başlandı. Bunlar şahsî eğilimlerle gerçekleşiyor.”.
Sahte para kurbanlarından Ahmet Salim ise inşaat işçiliğinden kazandığı parayla evinin ihtiyaçlarını almak üzere markete gittiğini ve burada kendisindeki paraların sahte olduğunun anlaşıldığını söyledi. Salim, “Sahte para olayından sonra aynı hataya bir daha düşmemek için paraları kontrol ettirmeden almıyorum.” dedi.
İşgalci İsrail ablukası nedeniyle 100 şekelin (28 dolar) Gazze'de yaşayan biri için çok kıymetli olduğunu ifade eden Salim, bu parayla evinin aylık temel giderlerini karşılamaya çalıştığını dile getirdi.
AA