UNRWA binası önünde gerçekleşen eyleme başta Fetih ve Hamas olmak üzere Filistin direnişinin önde gelen isimleri katıldı.
Eylemciler, üzerinde "Kimseden dilenmiyoruz, meşru hakkımızı istiyoruz", "UNRWA yardımları lütuf değil, hak" şeklinde ibareler yazan dövizler taşıdı.
Demokratik Cephe yöneticilerinden Talal Ebu Zarife, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNRWA'nın yardımlarda kısıtlamaya gitmesinin, halkın tepkisinin şiddetlenmesine neden olacağını savunarak, "UNRWA'nın yardımlarının kısıtlanması, Filistinli mülteciler meselesinin tanığı olan bu kurumun bölgeden tasfiyesi için ilk adımdır" dedi.
Yardımların kısıtlanmasının halk nezdinde kırmızı çizgi olduğunu ifade eden Ebu Zarife, 1948 yılında yaşadıkları yerlerden göçe zorlanan kişilerin, topraklarına geri dönene kadar UNRWA'ya bağlı olduklarını dile getirdi.
"UNRWA, Filistinliler için kuruldu, bu nedenle hizmetlerine devam etmeli"
Ebu Zarife, uluslararası toplumu, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda hizmet sunabilmesi için UNRWA'nın yaşadığı bütçe açığını kapatmaya çağırdı.
Öte yandan Nusayrat Mülteci Kampı Halk Komitesi sorumlusu Şahde Ebu Muhaymer, "UNRWA, Filistinliler için kuruldu bu nedenle hizmetlerine devam etmeli" diye konuştu.
Ebu Muhaymer, yardımların kısıtlanmasıyla özellikle eğitim-öğretim yılının birkaç ay gecikmesinin, eğitim sektörünü olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
UNRWA'dan önceki hafta yapılan yazılı açıklamada, "UNRWA'nın bütçe açığı 101 milyon dolara ulaştı. Bu Ortadoğu'daki okullarımızın yeni eğitim ve öğretim yılına başlamasında gecikmeye neden olabilir" denilmişti.
Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre yerlerinden edilen Filistinli mülteci sayısı 5,9 milyon. Topraklarından ayrılan Filistinliler, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19, Gazze'deki 8 mülteci kampında iskan ediliyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor. (AA)