İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine sığınan Filistinli Mahmud el-Benna elektrik krizini hafifletmek amacıyla güneş enerjisinin kullanıldığı küçük bir proje geliştirdi.
Derme çatma bir çadır üzerine güneş panelleri yerleştiren Benna, çadırın içerisine, yerinden edilmiş kişilerin büyük çoğunluğunun telefonlarını şarj etmeye yardımcı olacak enerji depolayan piller, elektrikli aletler ve malzemeler koydu.
Ailesi farklı sığınma merkezlerinde ve okullarda bulunan Benna, sevdiklerinden haber alabilmek için böyle bir yöntem bulmak durumunda kaldı.
Projesini geliştirmeden önce para karşılığında telefonunu şarj etmek için dükkanlara gitmek zorunda olduğunu anlatan Benna, şarjı dolu bir telefon alabilmek için de uzun süre kuyrukta beklediğini söyledi.
Benna, bir diğer yöntem olarak da elektrik olan bazı bölgelere İsrail saldırıları altında saatlerce yürüyerek gitmek zorunda kaldığını ifade etti.
Savaştan önce internet alanında çalıştığını, bu sayede de elinde güneş panelleri olduğunu belirten Benna, aydınlatma ve şarj dolumu için tasarladığı projesini en kalabalık sığınmacı kamplarının ortasına kurduğunu, böylece onlara da yardımcı olmak istediğini dile getirdi.
"Bu kamplarda ne elektrik var ne de yaşam belirtisi." diyen Benna, telefonları şarj etmenin maliyetinin 1-2 şekel, pilleri şarj etmenin ise boyutlarına göre 4-6 şekel (1 dolar yaklaşık 3,80 şekel) arasında değiştiğini söyledi.
Benna, projenin, ayrıca savaş sonrası kendileri için gelir kaynağı olduğunu dile getirdi.