Gazze'de Selin Bilançosu Büyüyor

Gazze'deki sellerde 42 bin kişiden oluşan 7 bin aile evsiz kalırken İsrail ablukası sebebiyle maddi zarar gittikçe artıyor.

Gazze'de, şiddetli yağış ve fırtınanın yol açtığı maddi zararın 60 milyon doları geçebileceği bildirildi.

Gazze'de Filistin Hükümeti Çalışma Bakanlığının yayınladığı rapora göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana gelen maddi zararın ilk belirlemelere göre 60 milyon doları geçebileceği kaydedildi. 

Çalışma Bakanı Yusuf el-Gariz, "Hava koşulları birçok yerleşim yerinin tamamen sular altında kalmasına ve ekili tarım arazilerinin zarar görmesine neden oldu" dedi.

"MADDİ KAYIPLAR ARTABİLİR"

Şiddetli yağış ve fırtınanın yol açtığı maddi kayıpların artabileceğine işaret eden Gariz, alt yapı sistemindeki hasarın tamamıyla tespit edilemediğini, verilen bilançonun ilk tespitler ışığında yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Yaklaşık 42 bin kişiye tekabül eden 7 bin aile evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların arasından 900 aile 19 sığınma merkezine yerleştirildi, diğer kısmı ise akraba ve komşuları tarafından misafir edildi. Yaklaşık 3 bin ev sular altında kaldı. Bu yerleşim yerlerinde yaşanan maddi zarar yaklaşık 40 milyon dolar." 

Gariz, yol, su, elektrik ve iletişim şebekeleri ie kanalizasyon sisteminde meydana gelen hasarın ise 12 milyon doları geçtiğini  dile getirdi. 

SANAYİ VE TİCARETTE 3 MİLYON DOLARLIK ZARAR

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, sanayi ve ticaret sektörlerinde de 3 milyon dolar kayıp yaşandığı, yaklaşık bin sanayi merkezinin zarar gördüğü kaydedildi.

Ulaşım alanında 2 milyon dolar zarar meydana geldiği ve 200 aracın su altında kaldığı belirtilen açıklamada, Gazze Balıkçılar Limanı'ndaki dalga kıranların hasar gördüğü ifade edildi.

"ZARARIN SEBEBİ İSRAİL ABLUKASIDIR"

Gazzeli Ekonomist Semir Ebu Müdellel ise bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Gazze'de yaşanan maddi zararın bu kadar büyük olmasının nedeni 7 yıldır uygulanan İsrail ablukasıdır. (Mısır-Gazze arasındaki) Refah Sınır Kapısı ile diğer ticari sınır kapıları açılmadan, İsrail ablukası tamamen kaldırılmadan Gazze'deki alt yapı sisteminin inşa edilmesi ve  doğal afetler için tedbir alınması mümkün değil."

Ebu Müdellel, Gazze'ye desteğin yalnızca acil insani yardımla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade ederek, Gazze'nin alt yapısının yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze'de demokratik seçimle işbaşına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Refah Sınır Kapısı ticari geçişler için kullanıma kapatılmıştı. İsrail ambargosu ve söz konusu sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti. 

Mısır'da darbenin ardından iş başına gelen yeni yönetim tarafından kapatılan Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemeyle akaryakıt geçiriliyordu.

Gazze'deki Ekonomi Bakanlığı tünellerin kapatılması nedeniyle 460 milyon dolar maddi kayıp yaşandığını açıklamıştı.

Başbakan İsmail Heniye, kurtarma ekiplerinin başında gece-gündüz çalışmıştı:

Filistin Haberleri

Kassam mücahitleri Kuzey Gazze’de Siyonist katilleri imha ediyor
Kemal Advan Hastanesi, Siyonistlerin saldırılarına direniyor
Siyonist çete, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarını genişlettiğini duyurdu
Gazze'de aç kalan hayvanlar sokaktaki naaşları parçalıyor
Gazze'de 10 günde 442 kişi katledildi