Gazze'de Ham Madde Yokluğu: Hasırlar Plastik Atıktan Üretiliyor

Gazze'deki plastik hasır üreticileri, ham madde fiyatlarındaki büyük artış başta olmak üzere sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle, imalatta plastik atıklardan istifade etmeye başladı.

Gazze'nin doğusunda 1988 yılında kurulan bölgenin ilk plastik hasır fabrikasının sahibi Hamid Hicazi (69), yer döşemesinde tercih edilen hasırların temel maddesinin ham plastik olduğunu belirterek, “Gazze'de ham plastiğin ton fiyatı 600 dolardan 2 bin dolara yükseldi. Fiyatların yükselmesinin yanı sıra İsrail'in denetimi altındaki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan ürün geçişlerinin zor ve kısıtlı olması bizi alternatif ham madde arayışına sevk etti. Biz de geri dönüşüm tekniğiyle kullanılmış plastiklerden istifade etmeye karar verdik.” dedi.

Hicazi, bölgede uzun yıllardır uygulanan abluka ve işgalci İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de ekonomik durumun her geçen gün kötüleştiğini vurgulayarak, Filistinlilerin, diğer ürünlere nazaran maliyeti düşük ve temizliği kolay olduğundan evleri için plastik hasırı tercih ettiğini söyledi.

Ürettikleri plastik hasırların, Batı Şeria, Ürdün ve İsrail'e ihraç edildiğini anlatan Hicazi, bölgede uygulanan abluka ve sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin, üretim oranında yüzde 20'lik bir düşüşe sebep olduğunu, fabrikada çalışan 50 işçiden 30'unu maaşlarını ödeyemediği için işten çıkarmak zorunda kaldığını belirtti.

“Ürünler İhracata Uygun Nitelikte”

Gazze'deki Filistin Ekonomi Bakanlığı’na bağlı İhracatı Teşvik ve Geliştirme Bölümü Genel Müdürü Tamir ez-Zuveydi de bölgede beş plastik hasır fabrikasının bulunduğunu dile getirerek, “Gazze, fiyatları uygun, kaliteli hasır üretiminde gelecek vaad eden bir bölge. Bu ürünler ihracata uygun nitelikte. Ancak bu sektör, elektrik kesintileri ve abluka gibi çeşitli sıkıntılara maruz kalıyor.” dedi.

Daha önce hasır dokuma fabrikasında işçi olarak çalışan ancak işten ayrılmak zorunda kalan Fuad Avde (57) elektrik krizi, abluka ve ihracat alanında yaşanan sıkıntılar nedeniyle fabrikadaki 32 makineden 16'sının durdurulduğunu aktararak, “İsrail, Gazze'den ürün ihracı için yüksek fiyatlar talep ediyor. Üreticiler de dış pazarlara açılmak yerine iç pazarla yetinmek zorunda kalıyor.” diye konuştu.

AA

Filistin Haberleri

Kassam mücahitleri işgalci katillerin olduğu binaya girip 3 katili bıçaklayarak imha etti
Gazze kasabı Netanyahu’ya göre esir anlaşması yakın
İşgalci İsrail güçleri, Kemal Advan hastanesinin giriş kapısına yaklaştı
Oxfam: Gazze'nin kuzeyine 2.5 ayda yalnızca 12 yardım tırı girdi
Siyonist çete Gazze'deki 'güvenli bölgede' 11 sivili katletti