Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), İsrail'in Gazze'ye geçtiğimiz yaz düzenlediği saldırılarda evleri yıkılan ailelere yapılan yardımın 'ödenek yetersizliği' nedeniyle durdurulduğunu ilan etti. Şimdiye kadar Gazze'nin yeniden imarı için Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen konferansta talep edilen 724 milyon dolardan sadece 135 milyon dolar toplanabildi. Evleri enkaza dönen ve çadırlarda yaşayan Filistinli aileler, yeni bir göçe zorlanabilir.
BM verilerine göre, evleri yıkılan yaklaşık 15 bin kişi hala UNRWA'ya ait okullarda kalıyor. Han Yunus'teki evleri yıkılan Ebu Dakka ailesi ise okullara yerleşme imkanı bulamayanlar arasında. Aile, enkazlar arasında kurduğu çadırda hayatını sürdürmeye çalışıyor.
İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı ve 51 gün süren son saldırılarında 2 bin 150'den fazla Filistinli katledilmiş ve 11 binden fazla kişi yaralanmıştı.
Saldırılarda zarar gören veya yıkılan bina sayısı ise yaklaşık 92 bin.
İsrail uzun yıllardır Gazze'yi abluka altında tutarak temel yardımların Gazze'ye girşine izin vermiyor ya da engeller çıkarıyor. Mısır da yakın zamanda Sina'da Gazze Şeridi ile arasındaki tampon bölgeyi beş kilometreye çıkaracağını açıkladı. Kahire yönetimi, Gazze'den Sina'daki tünelleri sistemli biçimde yok etmeye kararlı.
Bu tüneller aynı zamanda Mısır'dan gelen malların Refah kapısından Gazze'ye taşınması için de kullanılıyor ve tüneller olmayınca Gazzeliler aynı ürünleri iki katı fiyatla İsrail'den almak zorunda kalıyor.
BM'nin ilan ettiği kararla, çadırlarda yaşayanların yeni bir ev umudu da kalmadı. Gazze'nin geleceği hâlen belirsizliğini koruyor.
Mohammed Abed/ AFP
Adel Hana/ AFP
Abed Rahim Khatip/AA