DSÖ'nün Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki acil sağlık durumlarından sorumlu ekip lideri Ayadil Saparbekov, "Gazze'de dolaşımda olan aşı türevi poliovirüsün yayılma riski yüksek, bunun nedeni aynı zamanda su temizliği ile ilgili çok vahim durum. Bu durum uluslararası alanda da çok yüksek bir noktaya ulaşabilir." dedi.
Saparbekov, DSÖ ve BM'nin çocuk ajansı UNICEF çalışanlarının risk değerlendirmesinin bir parçası olarak insan dışkısı örnekleri toplamak üzere Perşembe günü Gazze'ye gitmelerinin planlandığını da sözlerine ekledi.
Saparbekov bunun hafta sonundan önce tamamlanacağını ve "kitlesel bir aşılama kampanyasına duyulan ihtiyacın yanı sıra ne tür bir aşı kullanılması gerektiği ve aşılanması gereken nüfusun yaş grubunun ne olacağı da dahil olmak üzere" tavsiyelerin yayınlanmasına izin vereceğini umduğunu dile getirdi.
Katil İsrail'in Ekim ayında Gazze'yi bombalamaya başlamasından bu yana, sağlık, su ve kanalizasyon altyapısının tahrip edilmesi sonucunda viral salgın hastalıkların patlak verebileceği konusunda defalarca uyarılar yapıldı.
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), hastanesinin ve Gazze'nin güneyindeki tüm sağlık tesislerinin "kırılma noktasında" olduğunu ve hayati tehlike arz eden yaraları olanları tedavi edemediğini söyledi.
Öte yandan Saparbekov "Gazze'de bir salgın yaşanmasından son derece endişeli olduğunu" belirtirken "bu sadece çocuk felci değil, farklı bulaşıcı hastalık salgınları" dedi.