Gazze'ye uygulanan ablukayı delerek insanî yardım götürmeyi hedefleyen ancak İşgal Devleti İsrail’in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinde yer alan Alman Sol Parti Milletvekili Annette Groth, İsrail’in uluslararası sulardaki gemilerin ilerlemesini engellemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Milletvekili Groth, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in 5 yıl önce 10 kişinin şehid edildiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı Mavi Marmara’ya yönelik saldırısının acımasızca ve kanunlara aykırı olduğunu vurgulayarak üç gün önce 3. Özgürlük Filosu'ndan “Marianne” teknesine yapılan müdahalenin de hukuk dışı olduğunu ifade etti.
“Gemilerde Bulunan Yolcuların Ablukaya Dikkat Çekmesi Önemli ve Meşrudur”
“İsrail Deniz Kuvvetleri’nin ve hükümetinin uluslararası sulardaki gemilerin ilerlemesini engellemesi kabul edilemez.” diyen Groth, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın da uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.
Groth, Gazzelilerin durumuna dikkati çekmek gerektiğini belirterek: “İsrail’in Gazze’yi ablukaya alması ve bunu sürdürmesi uluslararası hukuka aykırı. Gemilerde bulunan yolcuların buna dikkati çekmesi çok önemli ve meşrudur.” değerlendirmesinde bulundu.
Gazze Halkı Yalnız Değildir
Yeni “Gazze filosu” yola çıktığında 5 yıl önce yaşadıklarını hatırladığını ifade eden Groth, “Gemiler Gazze’ye kadar gidemeseler de insanların bu çabası, Gazzelilere kaderlerinin unutulmadığını gösteriyor.” diye konuştu.
Gazze’nin yeniden inşasına başlanamadığına işaret eden Groth, Katil İsrail hükümetinin sınır kapılarından hiçbir şeyin sokulmasına izin vermediği için gıda, su, ilaç, tıbbî malzemenin yanı sıra bölgenin yeniden inşası için gereken malzemenin de eksik olduğunu kaydetti.
Groth, uluslararası toplumun da 2014’te Gazze’nin yeniden inşası için taahhüt ettiği 5,4 milyar doların sadece çok küçük bir kısmını ödediğini anımsattı.
“Ablukayı Herkes Eleştiriyor Ama Kimse Bir Şey Yapmıyor”
Gazze'ye yönelik ablukanın hemen ve tamamen kaldırılması için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Grot:, “Bunu yapmayan, oradaki insanların durumundan dolayı suçlu duruma düşer. Gazze’nin ablukaya alınması dünyada her taraftan eleştiriliyor. Ancak gerçekte bu konuda hiçbir şey yapılmıyor. Bu iki yüzlülüktür ve kabul edilemez.” dedi.
"AB, İsrail İle Yapılan Ortaklık Anlaşmasını Askıya Alsın"
Alman hükümetine, ablukanın kaldırılması için neler yaptığını sorduğunu anımsatan Groth, sürekli bu kötü durumun bilindiği ve İsrail hükümetiyle yapılan görüşmelerde buna işaret edildiği yanıtını aldığını belirtti.
Groth, Alman hükümetinin çabalarının yeterli olmadığını vurguladı.
İsrail ve Akdeniz ülkeleriyle AB arasında yapılan ortaklık anlaşmalarının ikinci maddesinin insan haklarına uyulmasını öngördüğüne dikkati çeken Groth: “Ben yıllardır AB ile İsrail arasındaki ortaklık anlaşmasının askıya alınmasını talep ediyorum.” dedi.
Katil İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan "Marianne" adlı tekneye uluslararası sularda müdahale etmişti. Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki ve İsrail Meclisi’ndeki Arap milletvekillerinden Basil Gattas'ın da bulunduğu tekne, İsrail askerleri tarafından Aşdot limanındaki donanma üssüne çekilmişti.