Gazetecilere 2000 Dava Açıldı

Basın mensuplarına yazdıkları haber ve yorumlardan dolayı açılan soruşturma sayısı 5 bini geçti, iki bine yakın da dava açıldı.

Ergenekon ve Balyoz davaları hakkında haber yapan basın mensupları son yıllarda kendilerini hakim karşısında buluyor.

Basın mensuplarına yazdıkları haber ve yorumlardan dolayı açılan soruşturma sayısı 5 bini geçti, iki bine yakın da dava açıldı.

Son haftalarda basın özgürlüğü konusunda Türkiye'de ciddi tartışmalar yapılıyor. Tartışmalar cezaevinde bulunan gazeteciler merkezli yapılıyor.

Bir de yazdıkları haberler yüzünden yargılanan gazeteciler var. Örgüt üyeliğinden suçlanmadıkları halde haklarında onlarca hatta yüzlerce dava açılan basın mensubu bulunuyor.

Onlar hakkındaki suçlama ne örgüt üyeliği, ne de örgüte yardım ve yataklık. Halkın haber alma özgürlüğünü sağlayan basın mensupları, yaptığı haber ve yorumlardan dolayı mağdur.

Hukukçular Derneği Sözcüsü Avukat Cahit Özkan konuya ilişkin şunları söyledi:
"Basın özgürlüğü, pek çok muhabirin sıkça karşılaştığı ve hakikaten mesleğini yapmasını imkansızlaştıracak derecede boyutlara ulaşması hiçbir şekilde tartışılmazken, sadece örgüt üyeliği çerçevesinde hakkında soruşturma başlatılan kişiler çerçevesinde tartışılması kabul edilebilir bir durum değildir."

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır da şöyle konuştu:
"Birbirinden ayrılması gerekiyor. Birinde siz örgüte yardım ediyorsunuz. Lojistik yardım olabilir, bilgi anlamında olabilir, belge anlamında olabilir. Diğerinde siz görevinizi yapıyorsunuz. Göreviniz gereği yaptığınız bir işten dolayı, yargı mensuplarını eleştirme ya da tali sebeplerden dolayı hakkınızda dava açılıyor ve bir noktada sizin burada görevinizi yapmanızı da engelliyorlar."

Ergenekon ve Balyoz davalarını takip eden gazetecilere dava üstüne dava açılıyor. Gazeteciler hakkında iki bine yakın dava açıldı.

Muhabirlik yapan Büşra Erdal, basın mensupları için yasa değişikliği yapılmasına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Kamu görevlilerini terör örgütlerine hedef göstermek, hem de terör örgütü propagandası gibi yasa maddelerinin basın özgürlüğü aleyhine, gazetecilerin iş yapmasını engelleyen önemli ve ağır sevk maddeleri, kanun maddeleri olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda en kısa zamanda basın mensupları için yasa değişikliği yapılmasını temenni ediyoruz."

Muhabir Helin Şahin hakkındaki dava zaman aşımından dolayı düştü.

Şahin zaman aşımından dolayı düşen davayla ilgili şu bilgileri aktardı:

"Zaten ben haberden değil internette yapılan okur yorumundan yargılanıyordum. Haliyle yersiz ve boş bir davaydı. Benim Bakırköy Adliyesi'nde devam eden 60 tane davam var. Bunlar Ergenekon ve Balyoz kapsamında, orda yargılanmaya devam edeceğim."

Duruşmalara katılan meslek örgütleri ve hukukçular, mahkemelerin daha fazla özgürlükçü olması gerektiğini savundular.

TRT HABER

Hukuk Haberleri

Tolmas Tilovov Özbekistan'a teslim edilmemeli!
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı
Dezenformasyon yayan Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatıldı
İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı