Garaudy: Dünyanın Tek Medeniyeti Batı Değil!

Ünlü Fransız düşünürü Roger Garaudy, yeni yayımlanan kitabı "Medeniyetler Diyaloğu"nda, "Batı bir kazadır!" diyor ve Batı'nın insanlığın başına ne büyük belâlar açtığını bir bir sergiliyor.

Ünlü Fransız düşünürü Roger Garaudy, yeni yayımlanan kitabı "Medeniyetler Diyaloğu"nda, "Batı bir kazadır!" diyor ve Batı'nın insanlığın başına ne büyük belâlar açtığını bir bir sergiliyor.

"Batı'nın monoloğu yeteri kadar sürdü. Batı, bütün kültürleri kendi bakış açısına göre yönlendirmeye kalkıştı. Kendisine inanacak olursak, ondan önce sadece ilkellerin emekleri vardı, o ortaya çıktıktan sonra da sadece çökmekte olanların sapmaları görüldü, sanki tek geçerli yörünge, Batı'nın yörüngesiymiş gibi!" diyen Garaudy, Batılılara şöyle sesleniyor: "Biz Batılılar, bizi biz yapan değerlerin neredeyse tamamını Doğu'dan aldık ve Doğu halklarından öğrendik! İlmimizi ve irfanımızı da Doğu'ya borçluyuz! Dinimiz bile bize Doğu'dan geldi. Medeniyeti, hesaplar yapmasını, kimyayı ve tıbbı Müslümanlardan öğrendik. Biz ancak Rönesans'la biz olduk, o zaman da bütün dünyayı mahvetmek için kolları sıvadık. Dünyanın bütün medeniyet ve kültürlerine karşı savaş açtık. Dünya insanlığa en büyük zulümleri yaşattık. Bugünkü dünyanın açlık, sefalet ve geri kalmışlığın asıl sorumluları Batılılardır!"

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları arasında çıkan ve Cemal Aydın tarafından dilimize aktarılan "Medeniyetler Diyaloğu"nda Garaudy, bir zamanlar dünyaya huzur ve barışı Müslümanların getirdiğini hatırlatıyor ve İbn Haldun'un "Hıristiyanlar Akdeniz'de bir tahta yüzdürmekten bile âcizdiler." sözünün gerçeği yansıttığını, o dönemlerde Batı'nın barbarlık içinde yaşadığını kaydediyor.

"İbn Haldun, beşerî bilimler sahasında evrensel bir şahsiyet olarak hâlâ gündemdedir." diyen yazar, İslâm medeniyetinin o zamanki durumunu gözler önüne sererken şu noktanın altını çiziyor: "İbn Haldun çapında bir adam boşlukta ortaya çıkamaz. Biz onu okurken, dönemindeki İslâm düşüncesinin sosyal bilimler alanındaki gelişmesini tahayyül edebiliriz?' İslâm medeniyeti dışındaki diğer medeniyetlerin de Batı tarafından durdurulduğunu belirten yazar, soykırıma uğratılan Amerikan yerlilerinin dünyada mısır bitkisini bulan ve ekimini yapan büyük bir medeniyete sahip olduklarının unutturulduğunu yazıyor. Ayrıca onların güneş yılını, o dönemin Avrupalılarından çok daha dakik bir şekilde hesaplayıp bulduklarını kaydediyor. Öte yandan yazar, Çin ve Hint medeniyetlerinin de dünyaya pek çok katkısı olduğunun Batılılar tarafından göz ardı edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Garaudy, şimdiye kadar pek dikkate alınmayan ve gerçek anlamıyla değerlendirilemeyen tarihî bir gerçeğin üzerinde duruyor ve şöyle diyor: "Rönesans, kesinlikle 'hümanizm'in doruk noktası olmamış; tam aksine, insanın tabiatla, toplumla ve Tanrı'yla olan ilişkilerinde Batı medeniyetinden çok daha üstün nitelikteki bazı medeniyetleri ortadan kaldırmıştır." Düşünür, Batı'nın şimdi o medeniyetlere muhtaç hâle geldiğini, şayet onlardan yardım almazsa tümüyle çökeceğini belirtiyor.

Roger Garaudy, "Büyüme bizim toplumumuzun gizli ilâhıdır, reklâm gibi akıllara durgunluk veren âyiniyle, gaddar ve insan kurbanları isteyen bir ilâh." diyerek günümüz Batı dünyasının maddeye tapar hâle geldiğine dikkat çekerek yeryüzü insanlığının kurtuluşunun gerçek anlamda bir "medeniyetler diyaloğu"ndan geçtiğini söylüyor.

Zaman

Kitap Haberleri

Bir Din Kurgulamak – Sasani’lerden Safeviler’e Kadar Şia’nın Tarihi
Zulmün şahidi, zaferin habercisi kitaplar...
“Sâsanî’lerden Safevîler’e Kadar Şîa’nın Tarihi" kitabı çıktı
Wael Hallaq'ın Şeriat kitabı Ekin Yayınları etiketiyle çıktı
Norman Finkelstein’ın kaleminden Gazze direnişi