Fransız Siyasetçilerden Erdoğan'ın Mesajına Destek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı Fransa'da tartışılmaya devam ediyor.

Fransız siyasetinin önemli isimleri Başbakan Erdoğan'ın mesajını AA’ya değerlendirdi. Erdoğan'ın mesajı bir ilk olarak nitelendirilirken, iki ülke ilişkilerinin ilerlemesi için daha çok adım atılması gerektiği vurgulandı.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminin Çevre Bakanı, Paris Belediye Başkanı adaylarından Nathalie Kosciusko-Morizet, Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda iyimser konuştu ve Erdoğan'ın açıklamasını küçük de olsa bir ilk adım olarak yorumladı. Morizet, "Beklenti bundan daha fazlasını yapmasıydı. Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin gelecek dönemde ilerleyeceğini umut ediyorum. Yeter ki Türkiye tarihte yaşananları kabul edilsin" dedi.

Chirac ve Fillon hükümetlerinde görev almış, Hauts-de-Seine milletvekili Andre Santini ise Erdoğan'ın mesajını takdirle karşıladı ancak özür ifadesine yer vermediğine dikkati çekti. Türkiye ve Ermenistan'ı tarihte yaşananlarla ilgili adım atmaya davet eden Santini, şunları söyledi:

"Bu bir başlangıç ve bu başlangıcı takdir etmek gerekir. İki ülke de kendine düşen rolü yerine getirmelidir. Erdoğan'ın bu adımı yeterli değil daha da ilerilere götürmesi gerekir. Mesajında özür ifadesine yer vermedi. Yaşanan ölümler için yüzyıla yakın bir süredir bu konuda beklenti var."

Hauts-de-Seine milletvekili ve Sarkozy'nin eski siyasi danışmanlarından Patrick Devedjian da Türkiye'nin Ermeni meselesinde adım atmasının uluslararası arenada izole olmaması için gerekli olduğuna işaret etti. Erdoğan'ın konuyla ilgili tepkileri öngörerek taziye mesajı yayınladığını belirten Devedjian, "Türkiye'nin inkarcı yaklaşımına karşılık Erdoğan'ın mesajının durumun kendisine karşı riske dönüşmemesi için yapılmış bir hamle olarak değerlendirilmesi gerektiğini" savundu.

Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) üyesi ve Fransa Ermeni Federasyonları Koordinasyon Kurulu Eşbaşkanı Alexis Govciyan ise Erdoğan'ın mesajı için "ilgi çekici bir ilk adım" ifadesini kullandı. Türkiye'de 1915 olaylarıyla ilgili toplumda önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirten Govciyan, şunları kaydetti:

"Türkiye'de insan hakları konusunda toplum bilinci son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetti. İnsanlar tepkisini sokaklarda dile getiriyorlar ve geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini savunuyorlar. Erdoğan'ın açıklaması ilgi çekici bir ilk adım ancak yeterli değil. 2015'in yaklaştığı bir dönemde bir an önce daha ileri adımların atılması gerekir."

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu