Fransız mahkemesi İsrailli savunma firmalarının silah ticareti fuarına katılmasını yasakladı

Katil İsrail, hak gruplarının açtığı dava sonucunda bir mahkemenin tüm İsrailli şirketlerin dışarıda bırakılması gerektiğine karar vermesinin ardından Fransa'da düzenlenen uluslararası bir güvenlik ve savunma fuarından men edildi.

Bir Fransız bölge mahkemesi Cumartesi günü, işgal ordusunun savaş suçu işlemekle suçlanması nedeniyle İsrailli şirketlerin katılımını engellemek için silah fuarının organizatörüne karşı yasal işlem başlatılmasının ardından, İsrailli silah şirketleri, iştirakleri ve delegasyonlarının Paris'teki Eurostatory 2024'ten men edilmesine karar verdi.

İki yılda bir düzenlenen ve 17-21 Haziran tarihleri arasında Paris'te gerçekleştirilecek olan fuarda dünyanın önde gelen savunma ve güvenlik şirketleri en son gelişmeleri sergileyecek ve yaklaşık 62,000 ziyaretçi için konferanslar düzenleyecek.

Mayıs ayında, Filistinli insan hakları STK'sı Al-Haq'ın öncülüğünde hak örgütleri ve sivil toplum gruplarından oluşan bir koalisyon, Eurostatory 2024'ün organizatörü COGES'e karşı İsrailli silah şirketlerinin fuardan men edilmesi için başarılı bir dava açmıştı.

Fransız Savunma Bakanlığı geçtiğimiz ay, "Fransa Cumhurbaşkanı'nın İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Refah'taki operasyonlarının durdurulması çağrısında bulunduğu göz önüne alındığında, İsrailli şirketleri Paris'teki fuarda ağırlamak için koşulların artık uygun olmadığını" söyleyerek İsrail savunma sanayisinin fuardaki standını yasakladı.

"Açıklamada ayrıca kararın gösterinin tüm girişlerine asılması talimatı da verildi." denildi.

Al-Haq mahkemenin kararını, özel firmaları yasalara karşı sorumlu tutan ve "yürütme tarafından alınan önlemlerden bağımsız olarak ciddi uluslararası suçlara herhangi bir şekilde katkıda bulunma riskini" önleyen "önemli bir emsal" olarak nitelendirdi.

Times of Israel'e göre 150 ülkeden katılımcının yer alacağı etkinliğe 74 kadar İsrailli firmanın katılması bekleniyordu.

İsrail'in savunma sanayii ekonomisinin en önemli bileşenlerinden biri. Hükümet verilerine göre, askeri ihracatı 2023 yılında bir önceki yıla göre yarım milyar dolar artarak 13 milyar dolara yükseldi.

Füzeler, roketler, hava savunma sistemleri, elektronik savaş havacılık ve drone sistemleri üretiyor.

Siyonist İsrail tarihsel olarak kendi ordusuna katkıda bulunmada önemli bir rol oynayan silahların üretimine ve geliştirilmesine yatırım yapmıştı. Son yıllarda İsrail İngiltere'de fabrikalar kurmuş olsa da, sürekli savaşlar yerli üretime büyük ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur.

İsrail'in Gazze'de sekiz aydır sürdürdüğü savaş, ordunun bu yoğun bölgeye daha önce görülmemiş sayıda bomba atmasına neden oldu. Kasaba ve şehirleri dümdüz etti ve tarım alanlarını yok etti, insani yardım kuruluşları bunu bir 'ekokırım' olarak tanımladı. BM kısa süre önce evlerin en az yüzde 60'ının yıkıldığını açıkladı.

Bir insan hakları STK'sı olan Euro-Med Human Rights Monitor, İsrail'in Ekim ayından bu yana 70.000 tondan fazla patlayıcı attığını ve bunun İkinci Dünya Savaşı'nda Dresden, Hamburg ve Londra'ya yapılan hava bombardımanlarını geride bıraktığını tahmin ediyor.

Dünya Haberleri

İrlanda, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına "müdahillik" bildiriminde bulundu
Tayland’da savaş suçu işleyen İsrail askerine dava
Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan saygı duyduğum biri
ABD'li hava yolu şirketine ait uçağın iniş takımlarında 2 ceset bulundu
Güney Kore'de mahkeme, Yoon hakkındaki tutuklama kararının uzatılmasına karar verdi