"Fransa'yı Hiç Böyle Düşünmemiştim"

Calais kentindeki mülteci kampının bir bölümünün tahliyesine devam ediliyor. Halepli Türkmen Muhammed, çamur ve soğukta sefalet içinde yaşadıklarını belirterek, “Fransa'yı hiç böyle düşünmemiştim.” sözleriyle duygularını anlatıyor.

Mültecilerin İngiltere'ye ana geçiş güzergâhında yer alan Fransa'da Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'de bulunan ve Jungle (Vahşi Orman) olarak adlandırılan mülteci kampının bir bölümünün yıkımı ve tahliyesine devam ediliyor.

AA ekibinin gittiği Calais'de, geçen hafta verilen kampın kısmî tahliye kararının ardından iş makinaları polis güvenliği altında çalışıyor.

“Fransa’da Sefalet İçinde Yaşıyoruz”

Bu hummalı çalışmayı bir köşede izleyen Halep Türkmeni 59 yaşındaki Muhammed ise kampın tahliye edilen kısmında beş ay kaldığını anlatıyor.

Muhammed, konteynerlerin çadırlara oranla nispeten daha iyi olduğunu söylese de hiçbir mültecinin Fransa'da kalmaya niyeti olmadığını belirtiyor.

“Fransa'yı hiç böyle düşünmemiştim. Çamurda, soğukta sefalet içinde yaşıyoruz. Asıl hedefim İngiltere'ye geçip kendimi ve ailemi kurtarmak. Beş kez denedim, boruların içine saklandık ama polis köpekleri koklayıp buldu.” diyen Muhammed birkaç gün içerisinde yeniden şansını deneyeceğini söylüyor.

Ailesiyle Halep'ten kaçarak onları Lübnan'daki mülteci kampında bırakan Muhammed, tek başına uçakla İzmir'e ardından “kaçakçı”ların sağladığı teknelerle de Yunanistan'a geçmiş.

“Bu Nasıl Avrupa?”

Cep telefonundan ailesinin ve çocuklarının fotoğrafını gösteren Muhammed aralarındaki diyaloğu şöyle özetliyor:

“Anam da çocuklarla beraber Lübnan'da. Haberleri görüyorlar. Kampın yıkım sürecinde ‘Aman oğul, çadırda uyuyup kalırsın, buldozerler seni ezer, sen çadırların dışında dolaş.’ diye tembihliyordu. Ana yüreği işte, her gün ne yeyip içtiğimi, günün nasıl geçtiğini merak ediyor. ‘Burada çok rahatım ana, üzülme.’ diyorum ama kendi kendime, bu nasıl Avrupa, diye de soruyorum. Dayımın oğlu beş ay önce buradan İngiltere'ye geçti. ‘İngiltere Fransa gibi değil, iş veriyorlar aş veriyorlar.’ diyor. Beni de burada tutan tek amaç İngiltere.”.

Kampta Hayat Eski Ritminde

Kebapçıdan, berbere kadar içinde her şeyi barındıran âdeta küçük bir şehre dönüşen Jungle'da sosyal yaşam yıkımdan pek etkilenmişe benzemiyor.

Özellikle Afganistan ve Pakistanlı mültecilerin işlettiği kafe ve lokantalar her türlü olumsuzluğa rağmen müşteri sıkıntısı çekmiyor.

Konteynerlere taşınan mülteciler yine günün büyük bir kısmını tamamen çamurdan oluşan kampın ana caddesindeki derme çatma dükkânlarda geçiriyor.

İş makineleri, polis arabaları bir yanda tahliye alanında mültecilerden kalan eşyaları kamyonlara yüklerken gönüllü yardım görevlileri ise diğer tarafta mültecilerle beraber kendi kurdukları barakaları kendi imkânlarıyla taşımaya çalışıyor.

AA

Dünya Haberleri

Almanya'da Noel pazarı saldırısının ardından yabancılara yönelik saldırılarda artış yaşandı
Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü