Fransa’nın Mali’deki Saldırılarında 100’ün Üzerinde Sivil Öldü

Fransa’nın, eski sömürgesi Mali’de başlattığı hava saldırılarında ölen sivillerin sayısı artıyor.

Mali’yi işgal harekâtı başlatan Fransa’nın saldırılarında 100'den fazla sivilin öldüğü belirtiliyor.

Eski sömürgesi Mali’de hükümet karşıtlarına askerî operasyon başlatan Fransa’nın hava saldırılarında ölen sivil sayısı da ortaya çıkmaya başladı. Yeniden Mali ordusuna geçen Konna şehrinde 3’ü çocuk en az 11 sivilin öldüğü tespit edildi. Fransız uçakları dün de ülkenin kuzeyindeki Gao’yu vurdu.

Halk, Şehri Terk Ediyor

Perşembe günü ülkenin kuzeyindeki muhaliflerin stratejik Konna şehrini ele geçirmesinin ardından Mali hükümetinin yardım istemesiyle başlayan Fransa’nın askeri müdahalesinde ilk belirlemelere göre en az 11 sivilin öldüğü belirtildi. Mali Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Ousmane Sy, operasyonda 60 kişinin de yaralandığını belirtti.

Ölenlerden 3’ünün bombardımandan kaçmaya çalışırken boğulan çocuklar olduğunu aktaran Konna Belediye Başkanı Sory Diakite, altyapının ağır şekilde zarar gördüğünü, halkın şehri terk etmeye çalıştığını söyledi. Mali ordusunun Konna’da ev eve arama yaparak isyancı militanları aradığı da gelen haberler arasında.

Saldırılar Yoğunlaşıyor

Komşu ülke Çad’dan kalkan Fransız savaş jetleri ise muhaliflere ait hedefleri operasyonun üçüncü gününde vurmaya devam etti. Müdahaleyi daha kuzeydeki şehirlere doğru genişleten Fransız ordusu dün ülkenin kuzeyindeki en önemli şehirlerden Gao’yu hedef aldı. Uçakların Moritanya sınırına yakın Lere şehrini de vurduğu belirtildi. Fransa’nın, başkent Bamako’da ve Mopti’de konuşlandırdığı asker sayısını da 550’ye çıkardığı ifade ediliyor. Mali’nin aylardır direnişçilerin elinde olan ve siyasi karmaşanın hüküm sürdüğü kuzeyinde yaşayan halkın da yeniden ülkenin batı komşusu Moritanya’ya kaçmaya başladığı haberleri geliyor.

Birçok Ülke Mali Hükümetine Yardım Ediyor

Önceki gün acil gündemle Fildişi Sahili’nde toplanan bölge ülkelerinin devlet başkanları, dünden itibaren Mali ordusuna yardımcı olmak üzere asker sevkinin başlamasında anlaştı. Nijer, Burkina Faso, Senegal ve Nijerya’nın asker gönderecek ülkeler arasında yer alacağı belirtildi. İngiltere de ulaştırma uçaklarının Mali’ye asker sevkinde kullanılmasını teklif etti.

Mali’ye yapılan askeri müdahale çerçevesinde “sınır güvenliği” meselesini görüşmek üzere Libya’nın Gadamıs kentinde bir araya gelen Libya Başbakanı Ali Zeydan, Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali ve Cezayir Başbakanı Abdulmalik Selal ise, ortak bir açıklama yayımlayarak, “Mali krizi için siyasi bir çözüm yolunun bulunması gerektiğini” belirtti. Bu üç ülkenin başbakanı, Mali hükümetine destek verdiklerini bildirdi.

Uluslararası saldırılara uğrayan Tevhid ve Cihad Hareketi ise “Mali’nin kuzeyine yapılan müdahaleye destek veren ülkelere saldırı yapmaya kararlıyız.” açıklamasında bulundu.

Tevhid ve Cihad Hareketi ile Ensaruddin ve Azavad hareketi (MNLA) 2012 yılı Mart ayındaki askeri darbeyle oluşan iktidar boşluğundan bu yana Mali'nin kuzey bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyor. MNLA, Mali'nin kuzeyinde yaşayan Tuareg azınlığının bağımsızlığını talep ediyor.

Mali’nin kuzeyi, Ocak 2012’de muhaliflerin kontrolüne geçmişti. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği, bu gruplara yönelik uluslararası askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi’ne başvurmuş ve müdahalenin çok iyi planlanmasını talep eden Konsey müdahale tarihi olarak en erken önümüzdeki eylül ayını işaret etmişti. Ancak muhalif grupların güneydeki stratejik Konna şehrini ele geçirmesi müdahaleyi hızlandırmış, Mali Devlet Başkanı’nın çağrısıyla Fransız uçakları operasyon başlatmıştı. Konna şehri, Fransız hava saldırılarıyla desteklenen Mali ordusunca geri alınmıştı.

BM Güvenlik Konseyi Toplanıyor

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa’nın çağrısı üzerine bugün Mali’yi görüşmek üzere acil toplanacak.

Fransa'nın çağrısını Twitter hesabından duyuran Fransa'nın BM Daimi Temsilciliği Sözcüsü Brieuc Pont, toplantıda Mali'deki son gelişmelerin ele alınacağını belirtti.

Güvenlik Konseyi, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Birliği’nin (ECOWAS) başvurusu sonrası, Mali’nin kuzeyindeki direnişçilere yönelik uluslararası askeri müdahale için şartlı onay vermişti.

Batı Afrika ülkelerinden oluşturulacak AFİSMA'nın Batılı ülkelerin istihbarat ve lojistik desteğiyle bu yılın ikinci yarısında Mali'de konuşlandırılması bekleniyordu.


MALİ HAKKINDA HER ŞEY

 

 

Mali Haberleri

Mali'deki jandarma okuluna saldırı: En az 80 ölü
Mali'de Rus Wagner güçleri pusuya düşürüldü
Mali ordusu ve Rus paralı askerleri Kidal'de onlarca sivili öldürmekle suçlanıyor
Mali'de bir köye düzenlenen saldırıda en az 40 sivil katledildi
Mali'deki silahlı saldırıda 20 kişi öldü