Fransa'dan Hafter'e çağrı: Libya için askeri bir çözüm yok

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Darbeci Hafter'e silahlı çözüme yönelik ümitlerini kesmesini telkin etti.

Fransa, Libya'nın doğusundaki güçlerin komutanı Halife Hafter'i 'düşmanlıkların yeniden başlamasından kaçınmaya ve siyasi bir çözüme odaklanmaya' çağırdı.

Fransız Dışişleri Bakanlığı sözcüsü pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Libya için askeri bir çözüm yok. Öncelik, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin ülkeden ayrılmasını ve Birleşmiş Milletler'in gözetiminde siyasi sürecin devam etmesini sağlayan 23 Ekim 2020 tarihli ateşkes anlaşmasının uygulanmasıdır." ifadelerini kullandı.

Sözcü, Libya'daki tarafları ateşkes sürecini desteklemeye ve Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen Libya Siyasi Diyalog Forumu'nda üzerinde anlaşma sağlanan 24 Aralık 2021 seçimlerine odaklanmaya davet etti.

Halife Hafter, Libya'nın bağımsızlığının 69. yıldönümü vesilesiyle perşembe günü yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 'işgalci bir ülke' olarak tanımlamış ve kuvvetlerini "Libya'daki Türk kuvvetlerine karşı savaşa hazır olmaya" çağırmıştı.

Hafter'in sözleri üzerine Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Türk unsurlarına yapılacak herhangi bir saldırı girişiminde katil Hafter unsurları her yerde meşru hedef olarak görülecektir." yanıtını vermişti.

Libya'da esir değişimi başladı

Libya, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Trablus merkezli hükümet ile General Halife Hafter öncülüğündeki silahlı grupların iktidar çatışmalarına sahne oluyor.

Türkiye Trablus hükümetini desteklerken, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri Hafter safında yer alıyor.

Libya'da savaşan taraflar iki ay önce Cenevre'de imzaladıkları ateşkes anlaşması kapsamında Birleşmiş Milletler aracılığı ile esir takası yaptı.

BM Libya Destek Misyonu, (UNSMIL) ortak bir askeri komite tarafından denetlenen ilk grup mahkumların değişiminin cuma günü Trablus'un 417 kilometre güneyindeki Şuveyrif köyünde yapıldığını duyurdu.

Değişim operasyonunun güvenlik koordinatörü ve Sabrata Şehitleri Taburu Amiri Muhammed el-Omari ise "Operasyonda Hafter milislerine bağlı 33 esir karşılığında bize bağlı 15 asker değişimi yaptık." dedi.

Ateşkes anlaşması, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin üç ay içinde Libya'dan ayrılmasını da içeriyordu. Ancak iki ayın sonunda bu konuda ilerleme sağlanmadığı eleştirileri yapılıyor.

BM uzmanlarına göre, aralarında Ruslar, Suriyeliler, Sudanlılar ve Çadlıların da bulunduğu binlerce yabancı savaşçı her iki tarafça Libya'ya getirildi.

Kaynak: Euronews

Libya Haberleri

Libya'nın başkenti Trablus'ta Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi
Libya'nın petrol ve gaz üretimi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Libya belediye meclisi seçimlerine katılım yüzde 77,2 oldu
Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında
UCM, Libya'da savaş suçlarına karışan 6 Kaniyat milisi hakkındaki tutuklama kararının gizliliğini kaldırdı