Soruşturmayı doğrulayan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius basına yaptığı açıklamada: "İnsan vicdanını yaralayan bu suçlar, bu korku bürokrasisi ve insanî değerlerin yok sayılması karşısında bize düşen sorumluluk bu cinayetlerin cezasız kalmaması için harekete geçmektir." dedi.
Soruşturmayla ilgili detaylarda Esed'in sergilediği sistematik zulme şahit olduğunu vurgulayan Fabius, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'na konuya ilişkin soruşturmayı kararlılıkla sürdürme çağrısı yaptı.
Paris Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye'de işlenen “savaş suçları”na ilişkin raporuna dayandırıldı. Raporda daha önce Suriye'de askerî polis olarak görev yapan "Sezar" kod adlı fotoğrafçının çektiği 55 bin civarındaki işkence fotoğrafı bulunuyor.
Suriye'de rejime bağlı askerî hastanelere getirilen cesetleri fotoğraflamakla görevlendirilen ve adı açıklanmayan askerî polisin 2012 ve 2013 yıllarında çektiği 55 bin fotoğrafın sistematik işkenceyle öldürülen 11 bin kişiye ait olduğu belirtiliyor.
Uzmanlarca doğruluğu tespit edilen fotoğraflar geçen yıl ilk olarak Anadolu Ajansı, CNN ve Guardian tarafından yayınlanmış ve Esed rejiminin direnişçileri gözaltında sistematik şekilde ağır işkenceler yaparak ve aç bırakarak öldürmesi dâhil işlenen “savaş suçları”nın açık bir kanıtı olarak büyük yankı uyandırmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı