Fransa'da Uzun Etek Yasağı

Başörtüsü yasakları konusunda uzun süredir katı bir tutum sergileyen Fransa şimdi de 15 yaşında bir kız öğrencinin eteğini sorun yaptı.

Başörtüsü yasakları konusunda uzun süredir katı bir tutum sergileyen Fransa'da 15 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Sarah'nın "uzun etek" giydiği için okula alınmaması ülkedeki derneklerin tepkisine neden oldu.

AA muhabirine konuşan İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri, siyah uzun eteğin nasıl dini bir simge olarak algılandığını anlayamadığını söyledi.

"Dünyanın neresinde bir eteğin din sembolü olarak görüldüğünü merak ettiğini" dile getiren Zekri, konunun hoşgörüsüzlük ve ötekini kabullenememe durumu olduğunu ifade etti. Zekri, şöyle konuştu:

"Bir genç kız uzun siyah etek giydi diye okula alınmıyor ve gerekçe olarak eteğin dini simge olduğu söyleniyor. Böyle birşey mümkün olabilir mi? Fransa'da bir öğrenci şort giyip okula gidiyor da neden uzun etekle gidemesin? Bunun herhangi bir dinle nasıl bağlantısı olabilir? Burada mesele laiklik değil ötekine tahammül edememe. Artık Fransa'da önüne geçilmez bir İslam histerisi başladı."

Genç kızların adeta cehalete mahkum edilmeye çalışıldığının altını çizen Zekri, "Okuldan uzaklaşan gençler yanlış tercihler yapabiliyor. Bunun sorumlusu da bu çarpık zihniyettir" dedi. 

Reims kentinde, 15 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Sarah, uzun siyah etek giydiği için okuldan evine yollanmış ve ardından ailesine bir mektup gönderilmişti. Mektupta, "kızınızın kıyafetlerine dikkat edin yoksa okula alınmayacak" ifadeleri yer alırken, Sarah'nın siyah etek giyerek üzerinde "dini bir sembol taşıdığı ve laiklik ilkesini ihlal ettiği" öne sürülmüştü.

Olayın üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "JePorteMaJupeCommeJeVeux" (eteğimi istediğim şekilde giyerim) etiketi başlatıldı. 

Yaklaşık 50 bin kez paylaşılan ve toplamda 13 milyon kullanıcıya ulaşan etikette uzun etek giyen ünlü isimlerin fotoğrafları paylaşılarak "Fransa'da böyle okula gidemezsin" tweetleri atıldı. 

"1968'de düzen erkekler için uzun saça karşıydı bugün ise kızlar için uzun eteğe"

Mediapart haber sitesinin kurucusu gazeteci yazar Edwy Plenel ise yasağı eleştirerek "1968'de düzen erkekler için uzun saça karşıydı bugün ise kızlar için uzun eteğe karşı" ifadelerini kullandı. 

Yasaklar islamofobiyi arttırdı

CCIF yetkilileri, 2004'teki başörtüsü yasağından sonra ülkede Müslümanlara yönelik saldırıların attığını bildiriyor.

Örgütün 2014 raporuna göre, 2014'te önceki yıla göre yüzde 10 artışla 764 İslam karşıtı saldırı yaşandı. Geçen yılki 764 saldırının 22'si bireylere fiziksel, 586'sı ayırımcılık, 25'i de dini mekanlara ve kurumlara saldırı olarak rapor edildi. 

İslamofobik saldırıların ilk sıradaki kurbanı yine kadınlar oldu. Geçen yıl saldırıya uğrayanların yüzde 81,5'i kadın, yüzde 18,5'i ise erkekti. 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu