Fransa'da bir sivil toplum örgütü bu sene başında meydana gelen Charlie Hebdo olaylarından sonra “İslâmofobik” saldırıların artmaya başladığını belgeledi.
“Saldırılar Geçen Yıla Kıyasla Yüzde 23,5 Arttı”
Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi'nin yayınladığı "Charlie Hebdo Saldırısı’ndan (Ocak 2015) Bu Yana Fransa’da İslâmofobi" raporunda “İslamofobik” eylemlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23,5 oranında arttığı belirtildi.
“Kadınlar Daha Fazla Saldırıya Uğruyor”
Raporda Fransa'da müslümanlara karşı olan “İslamofobi”nin tetiklediği fiziksel saldırılarda yüzde 500, sözlü saldırılarda yüzde 100 artış gözlemlendi. “İslamofobik” saldırıların ilk kurbanlarının kadınlar olduğu ve 2015'in ilk 6 ayında “İslamofobik” ayrımcılığa maruz kalanların yüzde 73'ünü kadınların oluşturduğu söylendi.
“Müslüman Küçük Çocuklar Dahi Rahatsız Ediliyor”
Raporda saldırıların, Charlie Hebdo, Montrouge ve market saldırılarından sonra ciddi şekilde arttığına da dikkati çekildi. “İslamofobi”nin Fransa'da daima var olduğuna işaret edilen raporda, Charlie Hebdo'dan sonra saldırıların daha açık ve daha vahşileştiği vurgulandı. Okullarda müslüman öğrencilerin baskı altında olduğuna dikkat çekilirken küçük müslüman çocukların bile yetişkinler tarafından rahatsız edildiğinden bahsedildi.
“İslâmofobik Vakaların Çok Azı Yargı Yoluna Taşınıyor”
Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi'nden Yasser Louati’nin yaptığı açıklamada, müslümanlara yönelik saldırıların cezasız kaldığını vurguladı: ''Müslümanların terörle karıştırılmaması gerektiği yönünde uyarılar ve yaftalayıcı ifadelerden kaçınılması noktasındaki resmî söylemlere rağmen İslamofobik saldırılarda artış gözleniyor." dedi.
Raporda, câmîlerin saldırıya uğradığı, başörtülü kadınların ölümle tehdit edildiği, sınıfta müslüman çocukların küçük düşürüldüğü, taciz edildiği ve müslüman öğrencilerin fişlendiği kaydedildi. Çok az “İslamofobik” vakanın yargı yoluna taşınabildiğine de vurgu yaparak bunun nedeni olarak, polis ve jandarmanın bu yönde gelen şikâyetlerin hepsini kayıtlara geçirmemesini gösterdi. Ayrıca bazı insanların da şikâyet etse de bir sonuca ulaşamayacağı yönündeki düşünceler nedeniyle saldırıları şikâyet etmediğine değindi.