Fransa'da "Burka Yasağı" Beşinci Yılında!

Fransa’da burka yasağı olarak bilinen yasa beş yıldır yürürlükte.

Fransa'da burka yasağı beşinci yılını doldurdu. Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde Avrupa'da bir ilk olarak yürürlüğe giren yasada aslında burka kelimesi geçmemesine rağmen kamuoyuna “burka yasağı” olarak yansıdı. Yasa, kamusal alanda maske ve motorsiklet kaskı dahil olmak üzere yüzü görünmeyecek şekilde örtmeyi yasaklıyor ve yasa ihlaline 150 euroluk para cezası öngörüyor.

Fransa'dan kısa süre sonra Belçika da benzer bir yasayı yürürlüğe soktu.

DW'nin haberine göre; yasağı savunanlar, yüzün kapatılmasının Fransa'daki “vivre ensemble” (birlikte yaşam) ilkesine aykırı olduğu tezini öne çıkarıyor. Yasağın lehinde oy kullanan milletvekilleri ayrıca kamu düzeni ve ulusal güvenlik boyutlarına da dikkat çekmişti. Yasağa karşı çıkanlar ise din özgürlüğü ve kadınların izole edildiği tezini savunuyor.

AİHM Kararı

Konu bir Fransalı kadının açtığı davayla 2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı. AİHM, davacının din özgürlüğü, Fransa hükûmetinin de ulusal güvenlikle ilgili tezlerini reddetti. Mahkemenin geçerli saydığı tez ise yasanın Fransa kültürüne uygun olmaması oldu ve yasağa yapılan itirazı reddederek yasayı onayladı.

Fransa'da yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor. Yasanın yürürlüğe girdiği dönemde burkalı kadın sayısının yaklaşık 2 bin olduğu tahmin ediliyor. Oliver Roy, çarşaflıların çoğunluğunu sonradan müslüman olan Fransalı kadınların oluşturduğuna dikkat çekiyor ve aslında istisna olan ve az sayıda kadını etkileyen bir duruma karşı niçin harekete geçildiği sorusunun yanıtsız kaldığını belirtiyor.

Kaynak: İnca News

Dünya Haberleri

18 yıl boyunca Guantanamo'da tutulan Arakanlı eski mahkum 57 yaşında vefat etti
ABD bebek katili İsrail'e destek için 23 milyar dolar harcadı
İspanya'daki sel felaketinde ölü sayısı 211'e çıktı, halen çok fazla kayıp var
ABD Ortadoğu'ya bombardıman uçakları konuşlandırdı
Terör devletini doğuran Balfour Deklerasyonu, İngiltere Büyükelçiliği önünde protesto edildi