Fransa: Ulusal Cephe Karşıtı Öğrenciler Sokaklara Aktı

Fransa'da binlerce öğrenci, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük başarı kaydeden aşırı sağ parti Ulusal Cephe'yi protesto etti.

Başkent Paris'te 4 bin öğrenci toplandı. Toulouse, Bordeaux, Nantes ve Strasburg'daki Avrupa Parlamentosu binası dışında da gösteriler düzenlendi.

Fransa'da Ulusal Cephe (Front National), geçen hafta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oyların yüzde 25'ini alarak sandıktan birinci parti çıkmış, AP'de 24 sandalye kazanmıştı.

Ulusal Cephe kitlesel göçe, serbest ticarete ve euro'ya karşı bir politika izliyor.

Paris'te toplanan öğrenciler sağcı partiye karşı sloganlar atıp "Ulusal Cephe'ye Hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

Associated Press haber ajansına konuşan göstericilerden Kevin Motillon, "Ulusal Cephe'nin AB karşıtı söyleminin arkasında yabancı düşmanlığı ve başkalarını reddetme var. Bugünün dünyasına kesinlikle uymayan bir söylem" dedi.

Bölgeden bildiren muhabirler gösteriye katılımın daha önce düzenlenen Ulusal Cephe karşıtı protestolara kıyasla daha az olduğunu söylüyor.

'Tek tip siyaset'

Sandıktan zaferle ayrılan Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen seçmenlerin "tek tip siyaset, yani Fransızlar tarafından, Fransızlarla ve Fransızlar için yapılacak bir siyaset" talep ettiklerini ifade etti.

Partisinin Cumhurbaşkanı François Hollande üzerinde baskı yaratttığını belirten Le Pen, "göçmenlere seçim hakkı gibi çılgın önlemlere" karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Le Pen, daha önce Fransa siyaset sahnesinden dışlanan Ulusal Cephe'yi yeniden başarılı bir parti haline getirdiği gerekçesiyle bir kesimden büyük destek görüyor.

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield, son AP seçimlerinden önce partinin Marine Le Pen'in babası Jean-Marie Le Pen liderliğinde 2002 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci sırada gelmesinin de parti tarihinin önemli başarılarından biri sayıldığını söylüyor.

BBC muhabiri Schofield, 2002'deki başarısından sonra da Paris sokaklarında 500 bin kişiye yakın göstericinin Ulusal Cephe'yi protesto ettiğini hatırlatıyor.

BBC TÜRKÇE

Haber Haberleri

Cuma Hutbesi: Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah olarak zina
R. O. Kütahyalı'nın koruma kararı kaldırıldı
Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği'nde değişiklikleri içeren düzenlemeler Resmi Gazete'de  
AYM’den TSK Kanunu'na iptal: Yetki devri anayasaya aykırı bulundu  
Uluslararası Af Örgütünün "2024-25 Dünya İnsan Haklarının Durumu Raporu" açıklandı