Fransa Soykırım Belgelerinin Gizliliğini Kaldırdı

Ruanda'da 1994'te 800 bin kişinin ölümüne yol açan soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetinin o dönem en yakın destekçisi olan Fransa'da, Ruanda'ya ilişkin belgelerin gizliliği kaldırıldı.

Le Figaro gazetesinde yer alan habere göre, Ruanda’da 7 Nisan 1994'te başlayan soykırımın 21. yılında, Fransa Cumhurbaşkanlığı, bu ülkeyle ilgili o dönemdeki belgelerin gizliliğini kaldırdı. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Jean-Pierre Jouyet, konu ile ilgili kararı imzaladı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, geçen yıl Ruanda’daki soykırımla ilgili bütün gerçeğin ortaya çıkması için gerekli tüm çabayı göstereceği sözünü vermişti.

Gizliliği kaldırılan belgeler arasında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın diplomasi ve askeri danışmalarının notları, yazışmaları, konuyla ilgili bakanlar kurulu ve savunma konseyi toplantılarının zabıtları da bulunuyor.

Araştırmacılar, tarihçiler ve mağdurların dava açan aileleri, istedikleri takdirde söz konusu arşivlere ulaşabilecek.

Ruanda'da Tutsi azınlığa yönelik 7 Nisan 1994'te başlayan soykırım birkaç ay içinde 800 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile soykırım son bulmuştu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç almak amacıyla saldırması sonucu yüz binlerce Hutu, komşu ülke Zaire'ye sığınmıştı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetinin o dönemdeki en yakın destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülke olarak gösteriliyor.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu