Dizel araçlara bir yasakta Fransa’nın Strazburg şehrinden geldi. Şehir 2025’te dizel araçları trafikten tamamıyla men edecek. 1 Ocak 2021’den itibaren kademeli olarak uygulanacak yasak, havayı en fazla kirleten araçların şehirde oluşturulacak bölgelere girmesini engelleyecek. Strazburg dizeli yasaklayan ilk şehir olmayacak. Paris, Madrid, Atina ve Mexico City’de 2025 yılından itibaren dizel araçların kullanılması yasaklandı. Avrupa Komisyonu özellikle Azot Dioksit (NO2) seviyeleri konusunda Fransa’yı belirlenen sınırlara uymamaktan dolayı eleştiriyor. Araçların egzoz borularından çıkan bu mikropartiküller Paris, Marsilya, Lyon ve Strazburg gibi ülkenin en büyük şehirlerindeki hava kirliliğinde başlıca rolü oynuyor. Strazburg’daki kademeli yasak takvimi Paris ve Grenoble’da da uygulamaya sokulmuş durumda. Dizel bir araç eş değer benzinli versiyonuna göre tam altı kat daha fazla Azot Dioksit’in havaya karışmasına neden oluyor. Araştırmalara göre Strazburgluların üçte biri Avrupa hava normlarını karşılamayan bir sokakta yaşıyor. Fransa Kamu Sağlığı Ajansı’ne göre havada bulunan bu partiküllerden dolayı ülkede her yıl 48 bin kişi hayatını kaybediyor.
Fosil yakıtlı araçlar olarak da nitelendirilen dizel ve benzinli araçlar için artık geri sayım başladı diyebiliriz. Çevreyi kirleten fosil yakıtlı araçlar yerini sıfır karbon salınımına sahip yani çevreyi hiç kirletmeyen elektrikli araçlara bırakıyor. Dünyada artık birçok otomotiv devi kaynaklarının çok ciddi bir kısmını elektrikli araç üretimine ve gelişimine aktarıyor. Çevre kirliliği meselesine ciddi şekilde el atan ülkelerden bazıları, her geçen gün üretilen elektrikli araç sayısının artması, yeni modeller, artan menziller ve kullanımın yaygınlaşması sayesinde fosil yakıtlı araçların kullanımını yasaklamışken, bazıları da yasaklamak için çalışmalarda bulunuyor. İngiltere ve Fransa, 2040 yılından itibaren hem benzinli hem de dizel araçların kullanımını yasaklamayı planlıyor. Hollanda, 2030 yılından itibaren satılacak tüm yeni araçların sıfır emisyona sahip olması gerektiğini açıkladı. Norveç, 2025 yılından itibaren dizel ve benzinli araç satışı yasaklıyor. Elektrikli araçlar için verilen vergi teşvikleri sayesinde bu sürenin otomatik olarak kısalabileceği de tahminler arasında. Çin, benzinli ve dizel araç satış yasağının 2030 yılından itibaren uygulamaya koymayı planlıyor. Hindistan’ta, 2030 yılından itibaren satılacak tüm araçlar elektrikli olmak zorunda.
FABRİKADA ÜRETİM 2021’DE DURACAK
Karar'da yer verilen habere göre, emisyon oranlarına riayet etmenin gittikçe güçleşmesi ve dizel araçlara talebin hızla düşmesinden etkilenen Honda, geçtiğimiz şubatta Avrupa’da bulunan tek fabrikasını 2021’de kapatacağını açıklamıştı. İngiltere’deki fabrikanın üretime son vermesi üç bin 500 çalışanının da işten çıkarılması anlamına gelecek. Japonya’nın en büyük üçüncü otomotiv üreticisi 2025’e kadar model çeşitliliğinde üçte bir oranında kısıtlamaya giderek küresel üretim masraflarını yüzde 10 düşürecek. Honda, yapılacak ekonomiyi ar-ge çalışmalarına aktaracak.
HONDA AVRUPA’DA SATMAYACAK
Japon otomotiv devi Honda Avrupa’da dizel araç satışlarını 2021’den itibaren sonlandıracağını açıkladı. 2025’ten itibaren Avrupa’da sadece elektrikli araç satmaya hazırlanan Honda, 2021’den itibaren piyasadan çekeceği dizel motorlu araçların yerine de elektrikli araçlarını sunacak. Japon devi, Avrupa’da gittikçe katılaşan emisyon normlarına uyum çerçevesinde yeni stratejisini açıkladı. Şu anda elektrikli otomobiller firmanın araç filosunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Ancak firma 2030’da bu oranı yüzde 70’in üzerine çekmeyi hedefliyor.