ABD Başkanı Barack Obama yarın ABD'nin Irak'taki muharip rolünün sona erdiğini açıklayacak.
İşte fotoğraflarla yedi yıl süren kanlı işgalin öyküsü:
İlk saldırılar 20 Mart 2003'te sabaha karşı, eski ABD Başkanı George Bush'un Saddam Hüseyin ve oğullarına Irak'ı terk etmeleri için verdiği 48 saatlik sürenin dolmasından hemen sonra başlatıldı.
22 Mart 2003'te, etrafı İngiliz güçlerince sarılan Basra kentinden sivillerin kaçışı başladı. Kentte suların kesilmesinin ardından Basra halkı için kaygı duyulmaya başlandı.
ABD işgal güçlerinin ilerleyişi görüşü birkaç metreye indiren kum fırtınası nedeniyle durdu. ABD güçlerinin kentin 100 kilometre yakınında olduğu haberleri gelirken, Bağdat'ın güneyindeki ağır bombardıman sürdü.
Haftalar süren çatışmalardan sonra ABD birlikleri Bağdat'a girdi. ABD askerleri kent merkezindeki Saddam Hüseyin heykelini devirirken, küçük bir grup Iraklı kutlama yaptı. Saddam Hüseyin ise kaçmayı başardı. Bush, California açıklarındaki USS Abraham Lincoln uçak gemisinde yaptığı konuşmada Irak'taki büyük çatışmaların sona erdiğini duyurdu.
Saddam Hüseyin Aralık 2003'te, memleketi Tikrit yakınlarındaki bir tünelde ABD özel kuvvetleri tarafından yakalandı. Irak'taki ABD Valisi Paul Bremer haberi 'Onu yakaladık' sözleriyle duyurdu.
Savaş boyunca, Saddam Hüseyin'in birliklerine kimyasal ya da biyolojik silah kullanma emri verebileceği kaygısı duyuldu. 2004'te ABD'nin baş silah denetçisi, Irak'ta biyolojik, kimyasal ya da nükleer silah stoğu olmadığı sonucuna vardı. Oysa ABD, savaşı "Irak'ta kimyasal silah var!" iddiasıyla başlatmış ve uluslararası kamuoyunun desteğini bu yalanla arkasına almaya çalışmıştı.
İşgalin vahşi yüzü...
Irak, tüm Iraklılar için açık bir hapishaneye döndü...
İşgal Irak'ta mezhep savaşlarını körükledi. Şii ve Sünnilerin birbirlerine karşı düzenledikleri saldırılarda binlerce insan hayatını kaybetti...
Samarra'da Şiilerin kutsal saydığı El Askeriye Camii'ne düzenlenen saldırıdan bir görüntü... Binayı neredeyse tamamen yerle bir eden saldırı, mezhep çatışmalarını alevlendirdi.
ABD güçlerinin Nisan ve Mayıs aylarında, Sünnilerin çoğunlukta yaşadığı Felluce kentini kuşatmasında çocuk, kadın, genç-yaşlı yüzlerce insan vahşice katledildi.
Haftalar süren ve ABD güçlerinin kimyasal silah da kullandığı kuşatmada Felluce'deki Müslüman direnişçiler destansı bir mücadele verdiler.
Felluce'de direnişi teslim alamayan işgal güçleri insanı bu hale getiren silahlar kullandı.
Ortadoğu'da yaralı Bağdat / Mazlum halkıyla çilesi kat kat...
İşgalin en çok vurduğu çocuklar...
Ellerim yok benim / Bombada kaybetmişim / Annem de babam da / Yoklar artık yanımda...
Ebu Garip hapishanesi ortaya çıktı. İşgal kuvvetleri esir ettikleri Iraklılara en çirkin, en vahşi, an aşağılık işkencelerini yaptılar. İnsanlık ortaya çıkan görüntülerden utanç duydu.
Ebu Garip'teki işkencelerden hayatını kaybedenler oldu...
Direniş, uzun süre işgal güçlerine kök söktürdü. Amerika'ya çok sayıda tabut döndü...
Ummadıkları bir direnişle karşılaşan Amerika askerleri, yaralı arkadaşlarını taşıyor.
Irak direnişine İslam coğrafyasının çeşitli bölgelerinden Müslümanlar katılarak destek verdi. Türkiye dahil çeşitli bölgelerden birçok Müslüman şehit düştü.
ABD'nin her kaybı Iraklıların bayramı oldu...
Irak polisinin, sivil giyimli iki İngiliz askerinin kendilerine ateş açtıkları gerekçesiyle tutuklandığını açıklamasından sonra, kızgın Basralılar molotof kokteylleri ve taşlarla bir İngiliz tankına böyle saldırmışlardı.
ABD'nin masraflarını karşıladığı milisler de birçok kez direnişçilerin hedefi oldu.
İşgal, dünyanın birçok yerinde kitlesel gösterilerle kınandı. Türkiye'de de her yerde protesto etkinlikleri yapıldı. Protestolar sonucunda 1 Mart Tezkeresi TBMM'de kabul edilmedi.
Iraklı halkının bir kısmı 15 Aralık 2005'te ABD işgalinden bu yana ilk kez parlamento seçimlerinde oy kullandı. Aylar süren görüşmelerden sonra Nuri el Maliki Nisan ayında yeni hükümeti kurdu. İşgal altında seçimlerin meşru olmadığını savunan Iraklılar seçimi boykot etti.
Saddam Hüseyin insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulundu ve asıldı. Mahkeme, Saddam Hüseyin'i 1982'de Şiilerin çoğunlukta yaşadığı Duceyl'deki bir suikast girişiminden sonra 140 erkeği öldürtmekten suçlu buldu.
İngiliz güçleri altı yıl sonra Irak'ın güneyindeki muharip operasyonlarını durdurduğunu açıkladı ve güvenlik sorumluluğunu ABD Ordusu'na devretti. Muharip İngiliz birlikleri Mart 2009'dan itibaren ülkeden çekilmeye başladı...
İşgalden yedi yıl sonra ABD'li son muharip birlikler çekilmeye başladı. Birkaç gün içinde binlerce asker ve askeri araç Kuveyt sınırını geçti...
Geride kan, gözyaşı ve acı dolu bir hatıra; binlerce yetim ve mezhep kavgaları kaldı...
HAKSÖZ-HABER
Obama: Irak Savaşı Bitti!
Obama: Irak Savaşı Bitti!Obama, Amerikan ordusunun Irak'taki muharip rolünün dün gece resmen sona erdiğini duyurdu ve kendi ekonomik sorunlarına odaklanacaklarını söyledi.
"Ağır Bedel Ödedik!"
Göreve gelişinden bu yana Beyaz Saray'dan ikinci kez halka hitap eden ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta ağır bir bedel ödediklerini, 7 yıl içinde 4400 askerin öldüğünü, işgalin Amerikan ekonomisine bir trilyon dolardan fazlaya mal olduğunu belirtti.
Obama, "Irak'ın Özgürlüğü Operasyonu tamamlandı. Şimdi, ülkenin güvenliğinden Irak halkı sorumlu" diyerek bir halkın binlerce, on binlerce evladını vahşice katletmeyi, işgali, yıkımı, acıyı, gözyaşını "özgürlük operasyonu" olarak niteledi. Obama, Irak halkına desteklerini sürdüreceklerini vurgulamaktan da geri kalmadı.
Savaşı bitirmenin hem Irak hem de Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarına olduğunu belirten Obama, "Büyük fedakârlıklarda bulunmaları için Irak'a genç kadınlarımızı ve erkeklerimizi gönderdik. İçeride bütçemiz zordayken dışarıda büyük kaynaklar tükettik. Irak ve Amerikan tarihindeki bu önemli aşamayla sorumluluklarımızı yerine getirdik. Şimdi, yeni bir sayfa çevirme zamanı." şeklinde duygu dozu yüksek ajitatif vurgularda bulundu!
Şimdi Afganistan'a Daha Fazla Yüklenecekler
Obama, Irak'taki yüklerinin hafiflemesiyle Afganistan'a ağırlık vereceklerini, El Kaide'yle yürüttükleri savaşı mutlaka kazanmaları gerektiğini söyledi.
Irak'taki son muharip ABD birlikleri, geçen hafta çekilmişti. Ülkede şimdi sadece 50 bin askeri kaldı. Irak ordusuna yardım etmekle görevli bu askerlerin de gelecek yılın sonunda ülkeden ayrılmaları planlanıyor.
Ülkede saldırılar hız kesmezken Mart ayında yapılan seçimlerin ardından henüz bir hükümet kurulabilmiş değil.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki dün, Amerikan muharip birliklerinin çekilmesiyle Irak'ın egemen ve bağımsız bir ülke haline geldiğini söylemişti.
HAKSÖZ-HABER