Fortify Rights: “Myanmar Hükümeti Sorumlu”

İnsan hakları örgütü Fortify Rights, Myanmar hükümetinin insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu olduğunu bildirdi.

Merkezi Güneydoğu Asya’da bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights, Myanmar hükümetinin insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu olduğunu bildirdi.

Örgütün raporunda, Myanmar’da merkezi yönetim ve eyalet görevlilerinin, Müslüman Rohingya azınlığa yapılan eziyette rolü olduğu iddia edildi.

İddiayı destekleyici belgelere dayandırılan raporda, hareket özgürlüğü, evlillik ve çocuk yapma konularındaki kısıtlamalar dahil olmak üzere ülkede işlenen insan hakları ihlalleri gözler önüne serildi. 

Örgütün yöneticilerinden Matthew Smith, söz konusu kısıtlamaların etkisinin keskin olduğunu ve onlarca yıldır iyi koşullarda belgelendiğini, öte yandan resmi talimatlar doğrultusunda kamudan saklandığını söyledi.

Smith, insan hakları ihlallerinin, Myanmar’daki siyasi istikrarsızlığa ve şiddete yol açtığını, derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

Myanmar yönetiminin, Rohingya azınlık için 2 çocuk politikasına ve evlilik iznine değinilen raporda, yetkililerin, ‘’başkasının annenin yerine geçtiği yönünde şüpheye düştüğü’’ takdirde, Rohingya kadınlarının yanlarında emzirmesini isteme hakkı olduğu savunuldu.

Smith, ‘’Hükümet, Rohingya’ya etnisite, din ve bazen toplumsal cinsiyet temelinde sistematik olarak eziyet ediyor’’ derken, özellikle Rohingya kadınlarının, bu politikaların odağında olduğunu ifade etti.

Raporda, Myanmar İçişleri Bakanı General Ko Ko’nun 2012 yılında parlamentoda yaptığı bir konuşmaya da yer verildi.

Ko’nun söz konusu konuşmada, ‘’yetkililerin, seyahat, doğum, ölüm, göç, evlilik, yeni kutsal binaların inşası ve toprak konularında Rohingya’ya yönelik düzenlemeleri sıkılaştırdığını’’ söylediğine dikkat çekiliyor.

Matthew Smith ayrıca, uluslararası topluma, ‘’bu politikaları ve uygulamaları kesin bir dille kınaması ve bunların kaldırılmasının teminatı için Myanmar hükümetiyle birlikte çalışması’’ çağrısında bulundu.

Raporda, Rohingyaların, Myanmar vatandaşı yapılması ve eşit haklara sahip olmaları, Arakan eyaletinde 2012 yılından bu yana işlenen insan hakları ihlalleri hakkında bağımsız bir uluslararası soruşturma yapılması ve Rohingyaların insani haklarını kısıtlayan uygulamalara son verilmesi çağrısı da yapıldı.

AA

Arakan Haberleri

Bangladeş, Myanmar'a Arakanlı Müslüman sorununu çözmesi çağrısında bulundu
Arakanlı Müslümanlar, Budist Arakan Ordusu'nun tehdidi altında
Myanmar askeri cunta lideri General Min için tutuklama talebi
Tayland Myanmar'dan kaçan 70 Arakanlıyı gözaltına aldı
93 Arakanlı Müslüman, 6 kişinin cesediyle Endonezya'ya ulaştı