'Filistinlilerin Mücadelesi Bizim Mücadelemizdir'

​​​​​​​Kudüs için "Aşet Filistin" (Yaşasın Filistin) adlı eseri dinleyicilerle buluşturan Grup Yürüyüş'ün kurucusu Aslan, "Parçayı Arapça yazdık. Çünkü Kudüs'teki kardeşlerimize 'Bizler sizlerin yanındayız' mesajını vermek istedik." dedi.

M. Ali Aslan'ın AA'ya verdiği mülakat şöyle:

Müzisyen Mehmet Ali Aslan, Kudüs Müslümanların iktidarındayken bütün farklı din mensuplarının barış içinde yaşadığını belirterek, "Filistin, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiliz işgaline uğradı. Ardından da İsrail Devleti, işgal devleti olarak kuruldu ve bu işgal gittikçe büyüdü fakat işgale karşı orada Filistinli kardeşlerimizin amansız bir mücadelesi söz konusu. Onları biz kardeş olarak nitelendiriyoruz. Dolayısıyla onların mücadelesi bizim mücadelemizdir." dedi.

Direniş marşlarıyla tanınan Grup Yürüyüş, son dönemde yaşanan Kudüs meselelerine kayıtsız kalmayarak "Aşet Filistin" (Yaşasın Filistin) adlı marş formatındaki eserini dinleyicilerle buluşturdu.

Grup Yürüyüş'ün kurucusu Mehmet Ali Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada sözleri kendisine ait olan eser için, Filistin'le ilgili derleme görüntülerden Gökhan Ergöç'ün hazırladığı klibi, internet üzerinden yayınladıklarını söyledi.

Aslan, Kudüs'ün sanatsal, kültürel, idari ve dini anlamda bir değer ifade ettiğini belirterek, "Kudüs'ün tarihi, dini misyonu ve oradaki kardeşlerimizin bir varlık mücadelesi gösteriyor olmaları hasebiyle 'Kudüs intifadası' bizim için önemlidir." diye konuştu.

Kudüs intifadasına mütevazı bir katkıda bulunmak amacıyla eseri hazırladıklarını dile getiren Aslan, "Parçayı Arapça yazdık. Çünkü Kudüs'teki kardeşlerimizi merkeze aldık. Onlara, 'Bizler sizlerin yanındayız, her zaman da bir müzik grubu olarak eserlerimizle sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.' mesajını vermek istedik." ifadelerini kullandı.

Sanatçı Aslan, kayıtları bir haftada tamamlanan eserin aranjesini İsmail Ergenler'in gerçekleştirdiğini kaydederek, yakın bir zamanda Filistin'le alakalı Arapça eserlerin de yer alacağı yeni bir albüm çalışması için hazırlık yaptıklarını anlattı.

"Aşet Filistin" adlı eserin Türkiye'de beklediklerinin üstünde bir ilgi gördüğünü aktaran Aslan, "Türkiye'de yaşayan Filistinliler hatta Suriyeliler de bizzat bizimle iletişime geçerek parçayı çok beğendiklerini ifade ettiler." dedi.

"Filistinliler'in mücadelesine her şekilde destek çıkabiliriz"

Aslan, Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Kudüs, tarihsel anlamda da bizim için büyük bir anlam ifade ediyor. Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de Kudüs'ü, Mescidi Aksa'yı ve çevresini 'mübarek kıldığımız topraklar' diye tavsif ediyor. Aynı zamanda birçok peygamberin bizlere emaneti, Hz. İbrahim'den başlayarak birçok peygamberin uğrak yeri ya da yaşadığı bölge. Hz. Ömer'in büyük bir barış içerisinde fethettiği, ardından Haçlı vahşetinden sonra Selahattin Eyyubi'nin ikinci fethi gerçekleştirdiği ve Müslümanların emanetine bıraktığı bir bölge Kudüs."

Kudüs Müslümanların iktidarındayken bütün farklı din mensuplarının barış içinde yaşadığının altını çizen Aslan, "Filistin, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiliz işgaline uğradı. Ardından da İsrail Devleti, işgal devleti olarak kuruldu ve bu işgal gittikçe büyüdü fakat işgale karşı orada Filistinli kardeşlerimizin amansız bir mücadelesi söz konusu. Onları biz kardeş olarak nitelendiriyoruz. Dolayısıyla onların mücadelesi bizim mücadelemizdir." şeklinde konuştu.

Aslan, Kudüs ve Filistin üzerine de daha önce eser yayınladıklarını belirterek, "Bugünkü süreçte Trump'ın kararıyla işgal bir anlamıyla daha da derinleştirildi. Bütün bir ümmet olarak belki şu an bu işgali engelleyemiyoruz ama orada verilen bir mücadeleye bizler her şekilde destek çıkabiliriz, omuz verebiliriz. Bu bizim için bir sorumluluk." ifadelerini kullandı.

Filistin'in, İsrail Devleti'nin yaptırımlarına karşı direnişine Türk halkının yanı sıra dünyanın birçok yerinden de destek geldiğine dikkati çeken Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece Müslümanlar olarak değil insanlık adına, vicdan adına, gayrimüslimi, Hristiyanı farklı din mensupları da mevcut Kudüs'ün statüsünün değiştirilmesine ilişkin ABD'nin kararından rahatsızlar ve karşılar. Ayrıca önemli bir toplantı olarak Türkiye'nin önderliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı konferansı burada gerçekleştirildi ve Birleşmiş Milletler'de, Amerika'ya rağmen güzel bir karar alındı. Böyle bir karar alınması bizim için gerçekten önemli."

Müziği İsveçli-Arap müzik grubu Kofia'nın "Leve Palestina Krossa Sionismen" parçasından uyarlanarak hazırlanan "Aşet Filistin"de, Uğur Varol ud ve akustik gitarla, Selçuk Bilir de bağcüş ve bağlamayla yer aldı.

Eserin sözleri ise şöyle:

"Yaşasın Filistin

Kahrolsun Siyonizm

Ülkemizi özgürleştireceğiz

Emperyalizmden

Kudüs'ü kurtaracağız

Orası selam yurdu

Bütün dünya biliyor

Kudüs bizim toprağımız

Nureddin gibi hazırlan

Selahaddin gibi yürü

İşgalcilerden korkma

Başkaldır İzzeddin gibi

Asla teslim olmayacak

Müminlerin başkenti"

Kaynak: AA

Kültür Sanat Haberleri

Genç Birikim dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Vatanına dönerken yaşadıkları kadar ağır değildi yükü
“Made in Gaza: From Ground Zero” Savaş bölgesinde mahsur kalan film yapımcılarının sesi oluyor
Taksim Camii Filistin Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yapacak
Ümraniye Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor