AA’ya kaonuşan Filistinli Yazarlar ve Edebiyatçılar Birliği üyesi Mahmud eş-Şaviş, Esed yönetiminin çatışmaları Sünni-Şii savaşına dönüştürmek istediğini belirtti.
Nur Ebu İyşe’nin haberi:
Arap Dünyasının tanınmış yazarlarından ve Filistinli Yazarlar ve Edebiyatçılar Birliği üyesi Mahmud eş-Şaviş (65) Esed yönetiminin çatışmaları Sünni-Şii savaşına dönüştürmek istediğini belirtti.
Suriye'nin başkenti Şam'da ki Kefer Susa mahallesinde yaşayan Şaviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Esed yönetimi çatışmaları Sünniler ve Şiiler arasında mezhep savaşına dönüştürmek istiyor. Ancak Suriye halkı genel olarak mezhepçiliğin bütün boyutlarından uzak'' diye konuştu. Şaviş, Lübnan Hizbullah'ı, Irak'taki Mehdi Ordusu, İran Devrim Muhafızları gibi dış güçlerin de çatışmaları mezhep savaşına dönüştürmek için çabaladığını ifade etti.
ESED, FİLİSTİNLİ SURİYELİ AYRIMI YAPMIYOR!
Esed yönetiminin zulümde Filistinli ve Suriyeli ayırımı yapmadığını söyleyen Şaviş, aynı şiddette zulüm ve vahşete maruz kaldıklarını dile getirdi.
Şaviş, Dera kentinde 2 yıl önce Suriye devriminin başladığı ilk günlerde Dera Mülteci Kampında kalan Filistinlilerin Suriyelilere gıda yardımında bulunduklarını ve Esed askerlerinin Filistinlilere de Suriyelilere yaptığı gibi zulmettiğini ve cezalandırdığını kaydetti.
Şaviş, Filistinlilerin, Suriye'nin tüm kentlerinde bulunduklarını ve toplum ile bütünleştiklerini vurgulayan Şaviş, Filistinlilerin yıllar boyunca kendilerine yardımcı olan ve barındıran Suriyeli kardeşlerine en güzel şekilde karşılık vermelerinin gerekli olduğunu belirtti.
Devrimin başladığı dönemde Esed yönetimine bağlı güçlerin Şam'da Filistinlilerin yaşadığı Yermük Mülteci Kampı'nda yaklaşık 23 Filistinliyi öldürdüğünü dile getiren Şaviş, bunun eylemin asıl sebebinin Filistinlileri çatışmaların içine çekmek olduğunu söyledi.
ESED YÖNETİMİNE BAĞLI ASKERLER İNSANLIK DIŞI MUAMELE YAPIYOR
Şaviş, yönetime bağlı askerlerin ellerinde bulunan savaş esirlerine bir esir gibi davranmayarak, en kötü yöntemlerle öldürdüklerini, aşağıladıklarını kaydetti.
Suriye devrimi sırasında gördüğü sahneleri aktaran Şaviş, Kefer Suse'de yer alan Er-Rifai Camisi'nde barışçıl gösteri yapan protestoculara orantısız güç kullanıldığını ve Suriye'nin önemli isimlerinden olan cami imamı Usame er-Rifai'nin başına elektrikli cop ile vurularak öldürmeye teşebbüs edildiğini ifade etti.
Eşinin yeğeninin de olaylardan kaçarak Şam kırsalındaki bir bölgeye gittiğini ancak burada top mermisi isabet etmesi sonucunda hayatını kaybettiğini belirtti.
SAVAŞIN DA BİR AHLAKI VAR
Savaşın da bir ahlakı olduğuna dikkati çeken Şaviş, 10 yaşındaki çocuğu bıçakla öldürmenin savaş olmadığı vurgulayarak, bunun ancak mezhepler arası bir savaşı ateşleme anlamına geldiğini ifade etti.
Şaviş, Esed yönetiminde insan öldürmenin bir anlamı olmadığını ve kimseden bu suç için hesap vermesinin istenmediğini dile getirdi.
Esed yönetimine bağlı 16 emniyet birimi olduğunu söyleyen Şaviş, bütün birimlerin bağımsız olduğunu ve hiçbirinden niçin adam öldürdüğünün hesabını vermesinin istenmediğini kaydetti.
ESED REJİMİ HEMŞİRELERE HASTALARI ÖLDÜRTÜYOR
Şaviş, Esed yönetiminin bazı hemşireleri bazı yaralıları öldürmekle görevlendirdiğini iddia etti. Şaviş, yönetimin, kendisine zarar vermesinden endişe ettiği için hastaneye gidemeyen yaralılara ilaç taşıyan kişilerin de öldürüldüğünü savundu.
TUTUKLULARI ASİDİN İÇİNE ATIYORLAR
Şam'ın 30 kilometre kuzeyinde ıssız bir dağlık alanda yer alan Saydnaya Askeri Hapishanesi'nde yaşananlara değinen Şaviş, buraya gidenlerden hiçbir haber alınamadığını, tutuklananların ne olduğuna dair hiçbir bilgiye ulaşılamadığını belirtti. Şaviş, Sadnaya Askeri Hapishanesi'nde yapılan işkenceleri insan hayalinin dışında olduğunu, buradaki tutukluların asit içine atılarak yok edildiklerini ileri sürdü.
Filistinli mültecilerin Suriye'de yer alan 11 mülteci kampında yaşadığı ve Suriye'deki Filistinlilerin sayısının 620 bin olduğu ifade ediliyor. Filistinli mültecilerin yüzde 60'ının ise Yermuk Mülteci Kampı'nda yaşadığı belirtiliyor.
***
Şaviş Kimdir?
Suriye'den kaçarak Gazze'ye gelen yazar Mahmud eş-Şaviş, el-İntilaka gazetesinde 4 yıl boyunca yazdı. Bunun yanı sıra Saviş birçok Filistin ve Suriye gazetesinde yazıyor. Saviş'in birçok makalesi El-Vatan'ul Kuveyti ve El-Kabes gazetelerinde okuyucularıyla buluştu. Şaviş şu anda sığınmacı olarak bulunduğu Gazze'de gazetecilik yapıyor.