Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Filistin sorununu çözüme kavuşturuncaya kadar gündeme getirmeye devam edeceklerini bildirdi.
Kurtulmuş, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bu yıl 5'incisi düzenlenen "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. Olağanüstü Zirvesi"nde delegelere hitap etti. Burada bulunmanın kendisi için bir onur olduğunu dile getiren Kurtulmuş, zirveye katılan ve organizasyonda emeği geçen özellikle Endonezya hükümeti, Cumhurbaşkanı Joko Widodo, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a teşekkür etti.
Dünyanın her tarafından Müslümanların Kudüs ve Al-Aksa'yı ziyaret etmeleri gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Ürdün'ün, Filistin sorununun çözümü konusundaki çaba ve girişimlerinin de desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Kurtulmuş, kabul edilecek Cakarta deklarasyonuyla tüm dünyaya İslam ümmetinin güçlü bir sesi olarak Kudüs ve Al-Aksa'nın korunması mesajının verileceğine inandığını belirterek, "Uluslararası toplum 1967 sınırlarıyla, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulması konusunda tutarlı bir tutum takınmalıdır. Sorunun çözümünde kolaylıklar sağlayacak uzlaşma denen bir alan var. Bu sorunu ancak uzlaşarak çözebiliriz" dedi.
Türkiye'nin Filistin'e yaptığı yardımlar
Kurtulmuş, Türkiye'nin Filistin halkının daima yanında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye, kardeşlerimiz için Jenin'de sanayi bölgesi kuruyor. Tubas'ta hastane ve Kudüs Üniversitesinde kız yurdu inşa ederek kardeşlerimizin hizmetine sunduk. 2015 yılında Kahire Konferansı'nda söz verdiğimiz 200 milyon dolarlık yardımı yeniden inşa sürecinde kullanıyoruz. Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi ve bombalamalardan etkilenen Filistinli kardeşlerimize 300 daire inşa ediyoruz. 2014 yılı sonuna kadar yaptığımız yardımların toplamı 84 milyon dolardır."
"Ortadoğu'daki sorunların temeli adaletsizlik"
Suriye'de yaşanan istikrarsızlık ve çatışmaların IŞİD, PKK ve onun Suriye uzantısı PYD gibi grupların ortaya çıkmasına ortam hazırladığını belirten Kurtulmuş, "Teröre karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bu konuda İİT üyesi ülkelerin desteğine ihtiyacımız var. Filistin'deki barış sürecini yıkacak ve baltalayacak olaylar, bölgedeki tansiyonu daha da artırıyor. Ortadoğu'daki sorunların hepsinin temelinde adaletsizlik ve Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesi yatmaktadır" dedi.
İİT öncülüğünde, İslam dünyası olarak, Filistin sorununu çözüme kavuşturuncaya kadar gündeme getirmeye devam edeceklerini bildiren Kurtulmuş, "Görüşmelerimize 14-15 Nisan'da İstanbul'da yapılacak zirvede devam edeceğiz. Bu bağlamda, gelecek ay İstanbul'da yapılacak İİT'nin gelecek on yıldaki politikalarının belirleneceği 13.Olağan Zirvesi'ne hepinizi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın selamıyla davet ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin teklif ettiği iki madde
2014 yılı kasım ayında yapılan Rabat Zirvesinde Türkiye tarafından teklif edilen iki madde, bugün kabul edilecek Cakarta deklarasyonunda yer alacak. İki maddeye göre, Filistinlilerin uğradıkları insan hakları ihlallerini incelemek üzere hükümetler arası uzmanlar grubu kurulacak. Uluslararası toplum ve paydaşların desteğini alma konusu, uluslararası tüm forumlarda Filistin'i desteklemek için seferber edilecek.
AA